Când ar trebui să mănânci? Regulile de care să ții cont atunci când îți stabilești programul de mese
Să ai un stil de viață sănătos este important pentru a-ți păstra sănătatea și pentru a te ajuta să ai energie pentru a-ți rezolva task-urile de zi cu zi. Tocmai de aceea, setarea unui program de mese pe care să-l poți respecta cu ușurință este esențial.
Potrivit nutriționiștilor, să-ți stabilești un program de mese pe zi este important, acesta fiind asociat cu posibilitatea de a pierde în greutate, dar și cu oferirea unui boost de energie și cu posibilitatea de a reduce riscul de a dezvolta boli cronice.
Totuși, să mănânci la aceeași oră în fiecare zi nu este întotdeauna posibil, motiv pentru care este mai bine să-ți stabilești un interval de timp în care să iei principalele mese ale zilei.
De ce trebuie să ții cont atunci când îți programezi mesele, află mai jos:
Mic dejun
Micul dejun este prima masă a zilei, însă oamenii de știință încă dezbat cât de importantă sau nu este aceasta.
Dacă unele persoane aleg să mănânce imediat cum se trezesc, altele așteaptă să treacă câteva ore, pentru a li se face foame. Fiecare dintre alegeri poate avea beneficii.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat, însă, că sărirea peste micul dejun nu este o idee bună, întrucât poate afecta calitatea dietei. Mai exact, te poate determina să mănânci mai multe calorii la prânz. De asemenea, cercetările au arătat că ar trebui să iei mesele într-un program de 12 ore, mai ales dacă îți dorești să slăbești și să-ți îmbunătățești sănătatea.
Așadar, poți să-ți propui să iei micul dejun între 7:00-9:00, iar o astfel de rutină te va ajuta nu doar să ai mai multă energie, ci și să fii mai organizată.
Prânz
Studiile au arătat, de asemenea, că un prânz luat devreme te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă acest lucru depinde, însă, și de factorii genetici.
De asemenea, unele studii de specialitate au arătat că un prânz luat devreme poate contribui la menținerea unui microbiom sănătos. Tocmai de aceea, unii dintre specialiști recomandă să iei prânzul între orele 13:00 - 15:00.
Cină
Când vine vorba de cină, dacă vei opta să mănânci cât mai devreme, dar și să eviți preparatele cu un conținut caloric ridicat, nu doar că îți vei menține sănătatea, însă vei ajunge și să pierzi în greutate. Este ideal, însă, să nu consumi alimente după ora 18:00 sau să încerci să ții cont de regula care spune că n-ar trebui să mănânci cu 2-3 ore înainte de somn.
Citește și: Dieta Pegan – Ce este, cum se urmează și care sunt beneficiile pentru sănătate
Potrivit unui studiu realizat pe 8.000 de persoane, adulții care aleg să mănânce târziu seara se confruntă cu niveluri crescute de grăsime în sânge, dar prezintă și risc crescut de a dezvolta boli cronice. De asemenea, unele persoane se îngrașă, întrucât organismul nu are abilitate de a digera zahărul.
Cum să-ți programezi mesele atunci când faci sport
Să mănânci înainte sau după ce faci mișcare depinde de tipul de exerciții fizice pe care ai de gând să le faci. Spre exemplu, un antrenament intens, precum exerciții cardio solicită un program de mese bine stabilit. Înainte de antrenamente, însă, este bine să mănânci cu o oră sau două înainte de a face sport. Este, însă, important să-i oferi organismului timp pentru a digera alimentele înainte de a face sport.
Ce alte reguli trebuie să ai în vedere atunci când îți programezi mesele:
Mănâncă cât mai devreme posibil - studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acest lucru ajută la menținerea sănătății.
Limitează-ți timpul în care mănânci - Programează-ți mesele într-un interval de 12 ore pe zi. Te va ajuta să-ți îmbunătățești digestia, dar și să pierzi în greutate.
Ține cont de ritmul circadian - s-ar putea ca organismul să nu digere mesele eficient atunci când eliberează melatonină, în special seara târziu ori dimineața devreme.
Citește și: Te simți deshidratată? Șapte alimente și băuturi care îți pot fi de ajutor în această situație
Ține cont și de problemele de sănătate - multe dintre medicamente trebuie să fie luate după masă, fapt pentru care este important să-ți setezi mesele și în funcție de acest lucru. Ba mai mult, afecțiuni precum diabetul îți poate impune să mănânci de câteva ori pe zi pentru a-ți ține sub control nivelul de zahăr din sânge.
Ține cont de instinct - Atunci când mănânci, ar trebui să ții cont și de instinctul tău. Adică să mănânci atunci când ți-e foame ori să te oprești înainte de a resimți senzația aceea de preaplin.