Alimente bogate în fier. Ce ar fi indicat să incluzi în dieta ta

O dietă sănătoasă trebuie să includă și alimente care să ofere aportul zilnic de fier necesar în organismul omului. Lipsa fierului în sânge are efecte negative asupra corpului nostru, poate duce la diverse afecțiuni, cea mai cunoscută fiind anemia. Ce alimente sunt bogate în fier?

Necesarul zilnic de fier diferă în funcție de vârstă și sex. Femeile trebuie să consume zilnic 15 mg de fier. Pentru gravide cantitatea se dublează. Bărbații au nevoie de 10 mg/zi, la fel și femeile aflate la postmenopauză. Copiii între 7-12 luni trebuie să primească 11 mg/zi.
Iată care sunt alimentele puternic bogate în fier, atât produse vegetale cât și de origine animală.

VEZI SI: Vitamina D: surse naturale din care o poți lua și beneficii. Ajută în lupta cu Covid 19?

Broccoli
Deși în desenele animate este o legumă refuzată de orice personaj, pe motiv că nu are gust bun, adevărul este că există multe modalități de a găti acest aliment pentru a-i scoate în evidență gustul bun. Și ar fi și păcat să nu introduci broccoli în dieta ta, căci din 100 g se obține 1 g de fier, pe lângă alte vitamine și substanțe hrănitoare.

Spanacul
Spanacul este o legumă bogată în fier și vitamina C. 100 g de spanac conține aproximativ 3,6 mg de fier. Poate este cel mai cunoscut aliment bogat în fier, însă ceea ce nu se știe de prea mulți este faptul că fierul din spanac nu este atât de bine absorbit de organism. Chiar și așa rămâne un aliment de bază în dieta cu fier.

VEZI SI: Cele mai puternice antibiotice naturale: usturoiul, ghimbirul sau scorțișoara, aliații noștri în lupta cu infecțiile

Cartoful
Cartoful copt se dovedește a fi o importantă sursă de fier. Un cartof mare copt poate conține până la de 3 ori mai mult fier decât o porție de 85 de g de pui. Avantajul acestui aliment constă în faptul că este pe placul tuturor, poate fi consumat în multiple combinații și este foarte gustos.

Ficatul
Un tip de carne bogat în fier este ficatul. Putem obține 6,5 mg de fier din doar 100 de g de ficat de vită. Cantitatea de fier diferă în funcție de originea ficatului. Ficatul trebuie gătit cu atenție pentru a nu-i da un gust amar. Rinichii, creierul și inima sunt alte organe bogate în fier.

Carnea de vită
Carnea de vită și carnea roșie în general este un aliat puternic când vine vorba de aportul de fier pe care îl oferă organismului. Doar 85 de grame de mușchi de vită oferă în jur de 2 mg de fier. Cercetătorii au sugerat că deficitul de fier poate fi mai puțin probabil să apară la persoanele care consumă în general carne roșie.

VEZI SI: Ceaiuri pentru slăbit. Cum să topești rapid grăsimea cu ajutorul acestor băuturi

Fructele de mare
Scoicile, stridiile și midiile sunt surse deosebit de bogate în fier, pe lângă faptul că sunt gustoase și hrănitoare. În afară de fierul oferit, în fructele de mare se găsesc și multe alte substanțe nutritive care ajută la creșterea nivelului de colesterol bun.

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.