Alergiile de primăvară. Pomii care declanșează alergiile în luna mai
Alergiile de primăvară au revenit și afectează tot mai multă lume. Dacă ți se pare că au devenit tot mai severe, nu ești singura/singurul care experimentează această senzație. Se pare că unul dintre principalii factori pentru care tot mai multe persoane simt asta îl reprezintă schimbările climatice. Acestea ar putea juca un rol major în înrăutățirea simptomelor generate de alergiile de primăvară de la pomi și diverse plante, este de părere alergologul Mark Corbett, președinte al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie, într-o declarație pentru Today.
„Sezoanele polenului sunt mai lungi”, a afirmat el. „De asemenea, pe măsură ce tot mai mult CO2 ajunge în aer, din el trăiesc plantele. Deci, nivelurile mai mari de CO2 în atmosferă cresc producția de plante și, potențial, producția de polen”.
Dar ce înseamnă alergia de primăvară? Este un răspuns imun intensificat la contactul cu un alergen. Odată ce organismul unui om a intrat în contact cu un astfel de alergen, sistemul imunitar începe să producă mai multă histamina pentru a-i face față.
Oriunde pe glob, de la 10 până la 30% dintre oameni experimentează alergii, a explicat doctorul Antoine Azar, asistent universitar la John Hopkins University School of Medicine. „Este o alergie foarte comună și vedem cum de la un an la altul tot mai mulți oameni trec prin asta”.
Indiferent dacă ai mai trecut prin astfel de situații sau dacă te afli la început de drum, iată ce trebuie să știi despre alergiile de primăvară:
Cum se manifestă alergiile de primăvară
Cele mai comune simptome în alergiile sezoniere sunt:
- Inflamație la nivelul ochilor însoțită de prurit și lăcrimare în exces
- Prurit în zona nasului
- Congestie nazală (nas înfundat)
- Secreții nazale
- Strănut
- Oboseală
- Dureri de cap
- Tuse
- Dificultăți în respirație
Care sunt pomii care declanșează alergiile
În România, sunt numeroși pomi și ierburi care declanșează alergia la polen. Printre aceștia se numără: mesteacăn, ambrozi, nuc, salcie, plop, platan, alun, arin, fag, stejar, timoftica, firuta, golomat, paius, gazon, grau, orz, ovaz, secara, ambrozie, macris, patlagina, urzica, pelin, floarea soarelui. În plus, multă lume se confruntă și cu alergia de la puful de plop.
Calendarul de polen. Cât durează sezonul alergiilor
Efectele în urma expunerii la alergenii sezonieri se intensifică în anumite momente ale anului.
Simptomele alergiilor de primăvară debutează din martie, când polenul unui copac este principalul factor declanșator, a precizat doctorul Corbett. Se prelungește de obicei până în aprilie chiar și iunie. Apoi vine sezonul polenului de ierburi și buruieni, care durează din mai până în vară. Ultimul, de la sfârșitul verii până în octombrie, este cel al ambroziei.
În Romania, în luna mai, cel mai problematic este polenul provenit de la mesteacăn, alun, arin, fag, carpen, ienupăr, arțar, salcie, plop, urzică.
În iunie, trebuie să aveți grijă la polenul de la mesteacăn, anin, fag, carpen, ienupăr, arțar, salcie, plop, stejar, platan, nuc, pelin, urzică, măcriș mărunt.
Cum se tratează alergiile la polen
Cel mai bine este să vă prezentați la medic pentru teste, pentru a stabili exact la ce sunteți alergic/ă și pentru a vi se prescrie o schemă corectă de tratament.
Antihistaminicele sub formă de picături de ochi, spray nazal sau pastile sunt cel mai des recomandate. Aveți grijă să nu luați mai mult de un tip de antihistaminic oral sau mai mult decât doza recomandată, pentru că puteți avea reacții adverse severe.
Câteva sfaturi pentru a reduce expunerea la alergeni în exterior și în casă, potrivit specialiștilor intervievați la emisiunea Today:
- Ține ferestrele închise pentru a preveni pătrunderea polenului înăuntru în sezonul alergiilor
- Utilizează un purificator de aer cu filtru HEPA.
- Poartă mască și ochelari de soare când ești afară. Orice barieră între tine și alergeni poate ajuta la reducerea simptomelor, recomandă Blair.
- Schimbă hainele și/sau fă duș când ajungi acasă pentru a scăpa de orice urmă de polen de afară.
- Dacă trebuie să ieși afară, evită primele ore ale zilei. „Polenul este de obicei în concentrație mai mare dimineața”, a explicta Corbett.„Dacă ai de gând să faci mișcare, încearcă mai bine mai târziu după-amiaza”.
Citește și:
Afecțiunile de primăvară. Bolile care ne dau bătăi de cap în această perioadă