mormant printesa diana
Actualitate

Prințesa Diana a murit la 36 de ani, în 1997. E înmormântată pe domeniul unde a copilărit. / Foto: Profimedia

Unde e mormântul prințesei Diana și de ce nu se poate vizita. 36 de stejari și florile ei preferate, plantate în jurul locului de veci

S-au scurs 27 de ani de la moartea prințesei Diana. Aceasta și-a pierdut viața în 31 august 1997, la Paris, într-un accident de mașină. Mormântul prințesei Diana se află într-un loc pe care l-a adorat, acolo unde a copilărit, domeniul Althorp.

Mormântul prințesei Diana se află într-un loc retras, în mijlocul unei insulițe de pe domeniul Althorp. "S-a decis ca Diana, prințesa de Wales, să fie îngropată în parcul Althorp, unde mormântul ei poate fi îngrijit corespunzător de familie și vizitat în intimitate de fiii ei", spunea fratele prințesei, Charles, într-o declarație făcută după moartea ei. Mai târziu, acesta a declarat pentru BBC: "A existat un sentiment de agitație peste tot, încât eram foarte îngrijorat de unde am putea să o înmormântăm în siguranță".

Mormântul prințesei Diana nu este accesibil publicului, dar vizitatorii îi pot aduce un omagiu la memorialul ridicat pe aceeași proprietate, la câțiva pași de insulița retrasă.

mormânt prințesa Diana
Un memorial a fost construit în cinstea prințesei Diana, aproape de locul mormântului ei. / Foto: Profimedia

Citește și: 27 de ani de la moartea prințesei Diana. Cum arată azi singurul supraviețuitor al accidentului, Trevor Rees - Jones

De ce a fost înmormântată Diana pe domeniul Althorp

În timp ce mare parte din familia fostei soții a regelui Charles își duce somnul de veci într-o biserică aflată la peste 100 de kilometri de Althorp, fratele Dianei a ales să o înmormânteze la casa familiei lor. Principalul motiv a fost siguranța. De asemenea, acesta a dorit ca prinții William și Harry să poată vizita mormântul în intimitate. "Cred că este foarte important pentru ei să fie cu ea. Din fericire, este foarte liniște aici și pot veni oricând doresc", spunea fratele Dianei pentru People.

mormânt prințesa Diana
Mormântul prințesei Diana se află pe insulița din mijlocul lacului. / Foto: Profimedia

Locul de veșnicie al celei supranumite prințesa inimilor este situat pe o mică insulă în mijlocul lacului. În timpul înmormântării a fost construită o alee care se facă legătura între două porțiuni de uscat, dar lucrarea a fost doar provizorie. A fost îndepărtată pentru ca musafirii nedoriți să nu poate ajunge la mormânt.

În jurul lacului, făcut inițial pentru a fi transformat în patinoar, când iernile erau mai geroase, au fost plantați 36 de stejari, câte unul pentru fiecare an de viață al Dianei. Potrivit The Independent, copacii au fost puși de membri ai familiei regale, inclusiv de regina Elisabeta a II-a, regina mamă, regele Charles, prinții William și Harry. De asemenea, tatăl și fratele ei, dar și alte persoane din familie au participat la această activitate plină de însemnătate.

Citește și: Fostul agent de pază al prințesei Diana a dezvăluit că aceasta plănuia să se mute în SUA fără copiii ei

Mormântul prințesei Diana nu este accesibil publicului

mormânt prințesa Diana
Mormântul prințesei Diana se află pe insulița din mijlocul lacului. / Foto: Profimedia

Intimitatea și siguranța au fost cuvintele de ordine când s-a luat decizia locului de înmormântare a prințesei Diana. Deși a fost una dintre cele mai iubite figuri publice din lume, oamenii nu au acces la mormântul ei. Cu toate acestea, foarte aproape de lacul în mijlocul căruia este mormântul prințesei se află un memorial construit tocmai ca oamenii să aibă un loc unde să o omagieze pe aceasta.

Clădirea în stil grecesc, cunoscută sub numele "Templul", poartă numele Dianei. Pe pereți se află două plăci. Pe una dintre ele este înscris un citat al prințesei: "Nimic nu-mi aduce mai multă fericire decât să încerc să-i ajut pe oamenii vulnerabili. Este un scop pentru mine și o parte esențială a vieții mele, un fel de destin. Oricine se află în dificultate poate apela la mine. Voi veni alergând oriunde s-ar afla".

Citește și: Care au fost ultimele cuvinte ale prințesei Diana. Pompierul ajuns la fața locului în primele minute: ”Am crezut că va supraviețui!”

Pe cealaltă placă sunt trecute câteva cuvinte din elogiul rostit de fratele Dianei la funeraliile ținute la Westminster Abbey. "Suntem recunoscători pentru viața unei femei pe care sunt mândru să o numesc sora mea, unica, extraordinara, complexa și de neînlocuit Diana, a cărei frumusețe interioară și exterioară nu se va stinge niciodată din mintea noastră".

Până în 2014 a existat și un muzeu unde doritorii puteau vedea lucruri care i-au aparținut mamei prinților Harry și William.

William a dus-o pe Kate Middleton la mormântul mamei sale înainte de a se căsători. De asemenea, și Meghan Markle a vizitat locul pentru prima dată în 2022, în ziua în care s-au împlinit 25 de ani de la moartea soacrei sale.

În 2017, locul de veci al prințesei Diana a fost renovat. Au fost plantate florile ei preferate, rododendron și nu-mă-uita.

Citește și: Ce îi scria regele Charles unui prieten, la patru luni de la moartea prințesei Diana. Scrisoarea a fost făcută publică după 27 de ani

Etichete: printesa diana , mormant

Intrebarea zilei

Sunteți pregătiți pentru prima săptămână de școală a copiilor voștri?

Partenerii Nostri