Prințul William și prințul Harry la înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia
Actualitate

Prințul William și prințul Harry la înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia

27 de ani de la moartea lui Lady Diana. Ce își amintesc William si Harry de la înmormântarea mamei lor

Pe 31 august 1997, lumea a fost zguduită de vestea tragică a morții prințesei Diana, cunoscută și sub numele de Lady Di, într-un accident de mașină la Paris. La 27 de ani de la acest eveniment devastator, amintirile acelei zile și, în special, cele de la înmormântarea ei, rămân vii în memoria fiilor săi, prințul William și prințul Harry.

William și Harry aveau 15 și 12 ani când au fost obligați să meargă după sicriul mamei lor

În ziua înmormântării, prințul William avea 15 ani, iar fratele său mai mic, prințul Harry, doar 12 ani. În ciuda vârstei lor fragede, cei doi au fost nevoiți să participe la una dintre cele mai dificile și dureroase ceremonii din viața lor: procesiunea funerară a mamei lor, Lady Diana. Imaginea celor doi băieți mergând în spatele sicriului a rămas una dintre cele mai puternice și emoționante imagini din acea zi.

Citește și: Prințesa Diana și-ar fi prezis moartea. Ce i-ar fi mărturisit avocatului ei cu doi ani înainte de teribilul accident din Paris

Pentru membrii familiei regale britanice, Lady Diana rămâne o prezență constantă, mai ales pentru cei doi fii ai săi, prinții William și Harry. William, acum în vârstă de 42 de ani, și Harry, de 39 de ani, au vorbit în repetate rânduri despre trauma profundă provocată de pierderea mamei lor și despre impactul pe care l-a avut asupra sănătății lor mintale de-a lungul anilor.

Prințul William și prințul Harry la înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia
Prințul William și prințul Harry la înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia

„În fiecare zi, ne-am dori să fie încă cu noi”, spune William în urmă cu trei ani, când el și Harry au dezvelit o statuie în onoarea ei la Palatul Kensington, fosta ei reședință din centrul Londrei. Prințul Harry a adăugat, într-un interviu acordat presei americane în aprilie, că „îi simt prezența în aproape tot ceea ce fac acum”.

Cine a luat decizia ca prinții să apară în public la înmormântare

Decizia de a-i implica pe William și Harry în procesiunea funerară a fost una controversată și a stârnit multe discuții. Într-un interviu ulterior, prințul Harry a dezvăluit că această decizie a fost luată de tatăl lor, prințul Charles, în colaborare cu alte figuri regale și consilieri de la palat.

Citește și: Prințul Charles, interogat în secret după moartea fostei soții. Ce bilet i-a lăsat prințesa Diana majordomului ei

Prințul Philip, bunicul lor, a fost de asemenea implicat, fiind cel care i-a însoțit pe cei doi prinți în timpul procesiunii, asigurându-se că nu vor fi singuri în fața unei astfel de provocări.

Declarațiile celor doi despre acea zi

Ani mai târziu, William și Harry au vorbit deschis despre impactul pe care l-a avut asupra lor acea zi și despre dificultatea de a fi expuși în fața publicului într-un moment atât de personal și dureros. Prințul Harry a descris experiența ca fiind una traumatizantă, spunând că niciun copil nu ar trebui să fie obligat să facă ceea ce au făcut ei. „A fost un lucru pe care nu l-aș cere nimănui, dar am înțeles de ce a trebuit să o facem”, a spus el într-un interviu.

Înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia
Înmormântarea prințesei Diana/ Profimedia

Într-un recent interviu acordat cu ocazia lansării autobiografiei sale „Spare” (Rezerva), prințul Harry relatează cum el și fratele său, prințul William, nu au reușit să-și exprime sentimentele în fața publicului îndurerat. Vorbind cu Tom Bradby de la ITV, ducele de Sussex a mărturisit că a plâns doar la înmormântarea mamei sale. El a recunoscut că a simțit „o anumită vină” în timp ce trecea prin mulțimile de oameni care lăsau flori la Palatul Kensington.

Citește și: Ce îi scria regele Charles unui prieten, la patru luni de la moartea prințesei Diana. Scrisoarea a fost făcută publică după 27 de ani

„Am plâns doar o dată, la înmormântare. În carte [Spare], povestesc cât de ciudat a fost și cum am simțit o oarecare vină; cred că și William a simțit la fel, în timp ce ne plimbam pe lângă Palatul Kensington”, a spus el. „Erau mii de buchete de flori pentru mama noastră, iar noi, dând mâna cu oamenii, zâmbind... Mâinile umede pe care le strângeam... Nu înțelegeam de ce erau umede, dar era din cauza lacrimilor pe care le ștergeau”, a adăugat prințul Harry. „Toată lumea simțea că o cunoștea pe mama noastră, însă noi, cei doi oameni care îi erau cei mai apropiați și dragi, nu am fost capabili să arătăm nicio emoție în acele momente.”

De asemenea, prințul William a recunoscut că mersul în spatele sicriului mamei sale a fost una dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit să le facă vreodată. 

Lady Diana a murit într-un accident auto pe 31 august 1997, la Paris

Accidentul în care și-a pierdut viața Lady Diana a avut loc în noaptea de 31 august 1997, în tunelul Pont de l'Alma din Paris, când mașina în care se afla a pierdut controlul în timp ce încerca să scape de paparazzi. Alături de ea, în mașină, se aflau iubitul ei, Dodi Fayed, și șoferul Henri Paul, ambii pierzându-și viața în același accident.

Citește și: Dorința prințesei Diana înainte să moară. Mama lui Harry și William ar fi foarte dezamăgită acum

Moartea Dianei a declanșat un val de durere și compasiune la nivel global, iar înmormântarea ei, care a avut loc pe 6 septembrie 1997, a fost urmărită de milioane de oameni din întreaga lume.

Intrebarea zilei

Sunteți pregătiți pentru prima săptămână de școală a copiilor voștri?

Partenerii Nostri