Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia sa, regina Letizia, au sărbătorit 20 de ani de căsătorie și 10 de când sunt pe tron. Cei doi au reuşit să restabilească strălucirea de altădată a blazonului monarhiei spaniole, afectată de scandalurile din epoca fostului rege Juan Carlos I.
Pe 22 mai 2004, Felipe de Bourbon, pe atunci în vârstă de 36 de ani, şi Letizia Ortiz, o fostă prezentatoare a jurnalului de ştiri de la televiziunea spaniolă, în vârstă de 31 de ani, şi-au unit destinele în Catedrala Almudena din Madrid, în faţa multor personalităţi şi a camerelor de filmat din lumea întreagă.
"A fost o zi de cotitură în istoria Spaniei, niciun moştenitor al coroanei nu se căsătorise până atunci cu cineva care nu era de acelaşi rang", a declarat jurnalistul Jose Antonio Zarzalejos, un bun cunoscător al monarhiei iberice.
Prinţul Felipe şi-a ales ca parteneră de viaţă o femeie de rând, din clasa medie şi divorţată, pe care familia regală a întâmpinat-o iniţial cu "dispreţ", a declarat Pilar Eyre, jurnalistă şi autoare a mai multor cărţi despre monarhia spaniolă.
10 ani de când Felipe și Letizia au urcat pe tronul Spaniei. S-au dovedit a fi salvatorii monarhiei
Pe 2 iunie 2014, la zece ani după acea căsătorie, regele Juan Carlos I, a cărui imagine era afectată de scandaluri, a abdicat, spre surpriza generală, în favoarea prinţului Felipe.
Spaniolii nu i-au iertat fostului monarh o luxoasă partidă de vânătoare de elefanţi în Botswana, organizată în 2012, când Spania era cuprinsă de o criză economică istorică. Acelui scandal i s-a adăugat punerea sub acuzare pentru fraudă fiscală a fiicei sale, infanta Cristina, care a fost ulterior exonerată.
"Felipe şi Letizia au găsit atunci o monarhie aflată într-o stare deplorabilă", cu o popularitate în cădere liberă, a spus Pilar Eyre. "Toată lumea spunea că ei nu vor rezista şi că zilele monarhiei erau numărate", a adăugat ea.
Promiţând să "renoveze" instituţia monarhică, Felipe ştia că trebuia să facă exact opusul tatălui său, atât în viaţa lui privată, cât şi în viaţa sa publică, notează Agerpres.
A comandat rapid un audit al conturilor casei regale şi a publicat un cod de conduită pentru membrii familiei domnitoare. Şi atunci când s-au înmulţit dezvăluirile despre averea "opacă" a lui Juan Carlos şi stilul său de viaţă fastuos, noul rege a renunţat, în 2020, la moştenirea sa şi i-a retras tatălui său alocaţia anuală.
Chiar dacă anchetele care îl vizau pe Juan Carlos au fost apoi clasate în Spania, Felipe a păstrat distanţa faţă de tatăl lui, care trăieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.
Citește și: Fosta amantă a regelui Juan Carlos, dezvăluiri explozive: o suna de 10 ori pe zi și a părăsit-o când tatăl ei s-a îmbolnăvit de cancer
"Coroana era în criză, dar (Felipe şi Letizia) au redresat situaţia în zece ani", a declarat Javier Ayuso, director de comunicare la Palatul Regal al Spaniei din 2012 până în 2014, cel care s-a aflat în primele rânduri ale consilierilor care au asistat la succesiune.
Cultivându-şi cu atenţie imaginea, cuplul regal spaniol a modernizat protocolul, iar regina Letizia s-a implicat personal pentru a aduce "un suflu nou", aducând "unul dintre ingredientele necesare menţinerii unei monarhii: apropierea de popor", a continuat el.
Prințesa Leonor, succesoarea la tronul Spaniei, se bucură de popularitate
Regele Felipe şi regina Letizia au reuşit, de asemenea, să restabilească, alături de cele două fiice ale lor, imaginea unei familii unite şi fără scandaluri, departe de infidelităţile reproşate lui Juan Carlos.
Şi, în acest proces de reînnoire, "majoratul prinţesei de Asturia a reprezentat un moment foarte important pentru consolidarea instituţiei monarhice în Spania", a declarat Abel Hernandez, specialist în chestiuni regale.
În ziua în care a împlinit vârsta de 18 ani, pe 31 octombrie 2023, prinţesa Leonor, moştenitoarea tronului, a jurat credinţă Constituţiei Spaniei în faţa membrilor Parlamentului, o etapă indispensabilă pentru a putea să îi succeadă tatălui ei, într-o bună zi, la conducerea statului.
Prinţesa Leonor se bucură de o popularitate în creştere în ţară, "chiar şi în rândul tinerilor, care au cea mai mare neîncredere în regalitate", iar "viitorul monarhiei spaniole depinde acum mai mult de Leonor decât de Letizia", potrivit lui Abel Hernandez.
Palatul Regal din Madrid nu a anunţat niciun eveniment special care să marcheze aniversarea căsătoriei regelui şi reginei Spaniei, dar a publicat fotografii ale familiei regale - nu ale cuplului regal - în care pot fi văzuţi regele Felipe, regina Letizia, prinţesa moştenitoare Leonor şi sora ei mai mică, prinţesa Sofia, împreună şi zâmbitori, în grădinile palatului.