Prinţul moştenitor al Iordaniei, Hussein bin Abdullah, şi logodnica lui, arhitecta saudită Rajwa al-Saif, s-au căsătorit în prezenţa unui număr mare de invitaţi veniţi din lumea întreagă. Unirea lor ar putea contribui la o apropiere între autorităţile de la Amman şi cele de la Riad.
Regele Abdullah al II-lea l-a desemnat pe fiul său cel mare, Hussein bin Abdullah, drept moştenitor al tronului iordanian în 2009, când acesta avea vârsta de 15 ani.
Mireasa s-a născut şi a fost crescută într-o familie bogată şi influentă din Arabia Saudită, apropiată de familia regală saudită, înainte de a studia în Statele Unite, la fel ca soţul ei.
Pentru dinastia haşemită iordaniană, nunta a reprezentat şi o bună ocazie pentru a-şi repara imaginea, după o criză profundă care a afectat-o în aprilie 2021. Hamza, fratele vitreg al regelui Abdullah al II-lea, a fost acuzat că a vrut să destabilizeze regatul, declanşând o criză fără precedent, care a zguduit monarhia haşemită din Iordania.
Prințul moștenitor al Iordaniei și arhitecta Rajwa, îndrăgostiți și fericiți
După o logodnă de nouă luni, Hussein și Rajwa, emoționați și îndrăgostiți, și-au unit destinele într-o ceremonie fastuoasă. Rajwa a devenit prințesă și, cel mai probabil, viitoarea regină a Iordaniei. Tânăra de 29 de ani a fost condusă la altar de fratele cel mic al lui Hussein. A avut două rochii superbe, demne de noul ei rol.
Rajwa este fiica unui om de afaceri care deține una dintre cele mai mari firme de construcție din Arabia Saudită, scrie publicația Hola. Noua soție a prințului Hussein a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Syracuse din New York și deține și o diplomă în Comunicare Vizuală de la Fashion Institute of Design and Merchandising din Los Angeles. Rajwa a și lucrat la o firmă de arhitectură din L.A.
Invitați aleși pe sprânceană: membri ai familiilor regale din toată lumea
Tinerii căsătoriţi şi-au rostit jurămintele de credinţă în Palatul Zahran din Amman, în prezenţa familiilor lor şi a 140 de invitaţi, printre care s-au aflat prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, cuplul princiar britanic William şi Kate, fostul cuplu regal al Spaniei, regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi regele Philippe al Belgiei.
Prinţesa Beatrice, una dintre nepoatele reginei Elisabeta a II-a şi totodată fiica cea mare a prinţului Andrew, a fost de asemenea prezentă la eveniment. România a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu.
Astfel de celebrări sunt rare în lumea arabă, unde membrii monarhiilor conservatoare dezvăluie puţine detalii despre vieţile lor private.
Într-o atmosferă festivă, mii de iordanieni au sărbătorit nunta regală pe străzile din capitala Amman, unde portretele mirilor au fost afişate în spaţii publice. Populaţia iordaniană a putut să asiste şi la focuri de artificii, spectacole aeriene şi concerte organizate în ultimele zile.
"Hussein este fiul vostru, voi sunteţi familia lui şi aceasta este şi nunta voastră", le-a transmis iordanienilor pe 23 mai, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube, mama ginerelui, regina Rania a Iordaniei.
Principesa Margareta și principele Radu, invitați la nunta prințului moștenitor al Iordaniei
Principesa Margareta, custodele Coroanei, şi Principele Consort Radu au participat la dineul oferit de regele Abdullah al II-lea şi de regina Rania cu ocazia nunţii prințului moştenitor Hussein şi a prințesei Rajwa Al Hussein.
La dineu au participat suverani şi moştenitori ai familiilor regale din Belgia, Danemarca, Olanda, Spania, Japonia, Brunei, Suedia, Regatul Unit, Iran, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Brunei, Grecia, Luxemburg, Liechtenstein, Bhutan, Bahrain, Bulgaria şi Oman.