Toți îndrăgostiții așteaptă cu nerăbdare ziua de 14 februarie, în care pot celebra Valentine's Day, sărbătoarea dragostei ce s-a propagat pe tot mapamondul. Mulți dintre ei țin cont de anumite tradiții și obiceiuri pe care le îndeplinesc pentru a avea un an plin de iubire, fără certuri în cuplu.
Deși românii au corespondentul autohton al lui Valentine's Day doar 10 zile mai târziu, de Dragobete, îndrăgostiții nu refuză ideea unei zile în plus în care să-și declare sentimentele puternice unul altuia și în care să facă gesturi frumoase din iubire.
Citește și: Filme de dragoste perfecte pentru Valentine's Day. Cele mai romantice pelicule
Iată unele dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Valentine's Day, dar și câteva curiozități legate de sărbătoarea iubirii!
Tradiții și obiceiuri din întreaga lume, de Valentine’s Day
Tradițiile și obiceiurile care se respectă de Valentine's Day sunt diferite de la o cultură la alta. Există, de asemenea, câteva popoare care nu sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților în 14 februarie.
De Ziua Îndrăgostiților există tradiția schimbului de cadouri între iubiți. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată sau bijuterii, iar seara se încheie de multe ori cu o cină romantică. Nici cei singuri nu sunt uitați. Mulți dintre ei se bucură alături de prieteni, ies la restaurante sau în baruri.
- În Brazilia, Valentine's Day este celebrat vara, în 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, cel care patronează căsătoriile.
- În trecut, în Țara Galilor se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate cu inimi sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii.
- Pentru finlandezi, 14 februarie este mai degrabă o zi dedicată mai degrabă prieteniei, cu renuniuni între cei apropiați.
- În Italia, fetele nemăritate privesc pe fereastră imediat după ce s-au trezit, iar bărbatul pe care-l zăresc prima dată este chiar ursitul lor sau seamănă foarte tare la chip cu viitorul lor soț.
- În Vietnam, de Valentines Day, cuplurile se îmbracă în aceeași culoare.
- În Slovenia, de Ziua Îndrăgostiţilor, oamenii muncesc câmpul. Din această zi, plantele şi florile încep să crească. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii în podgorii şi la câmp.
- În ziua de 14 februarie, în Japonia există tradiţia ca femeile să ofere bărbaților un dar din ciocolată. Tipul ciocolatei oferite depinde de natura relaţiei. Astfel, giri-choko, ciocolata normală, este oferită "din obligaţie", şefilor, colegilor şi prietenilor. Honmei-choko (ciocolata fină, de calitate superioară) se oferă iubitului, logodnicului sau soţului. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă. Japonezii mai sărbătoresc şi reciproca acestei zile, pe 14 martie, White Day, când vine rândul bărbaţilor să ofere cadouri dulci femeilor.
- În Danemarca, se trimit ghiocei presați persoanelor dragi. Unii bărbați scriu o scrisoare de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte: câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui său. Cea care ghicește numele admiratorului este recompensată cu un ou la Paștele următor.
- În Germania, fetele plantează în ghivece mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scrie numele unui băiat. Se spune că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.
Ce să nu faci de Valentine's Day
- Nu oferi cu buchet cu 13 flori! Este considerat un gest care aduce ghinion în iubire.
- Tot la capitolul flori, nu este de bun augur să dăruiești cale. Rămâi la clasicii trandafiri roșii, iar dragostea nu te va ocoli nici în restul anului.
- Nu te certa cu persoana iubită! Indiferent de nervi sau neînțelegeri, păstrează ziua de 14 februarie lipsită de conflicte cu iubitul/iubita.
- Dacă pierzi o mănușă, se spune că cel sau cea care o va găsi îți va fura inima.
- Nu dărui un ceas de Ziua Îndrăgostiților! Se spune că ceasul ar măsura timpul pe care îl mai are relația până la destrămare.
Foto: Shutterstock, Profimedia