adolesceta selfie telefon mobil
Timp Liber

tanara care pozeaza cu limba scoasa pentru un selfie

In ce masura le afecteaza pe adolescente utilizarea retelelor de socializare. Concluzia surprinzatoare a cercetatorilor

Nu exista nicio urma de indoiala ca retelele de socializare afecteaza intr-o anumita masura sanatatea mentala. De cativa ani buni incoace, studiile arata ca o utilizare frecventa a acestora poate influenta starea de spirit si cauza stima de sine scazuta. O noua cercetare ofera insa o perspectiva mai complexa asupra problemei.

Oamenii de stiinta de la University College London si Imperial College London sugereaza ca nu retelele de socializare per se ar fi cauza principala a problemelor mentale, ci mai degraba felul in care timpul petrecut folosindu-le conduce la privarea utilizatorilor de anumite elemente benefice bunastarii lor.

Studii noi despre impactul retelelor de socializare asupra psihicului adolescentilor

Oamenii de stiinta au urmarit aproximativ 10.000 de adolescenti de 13-14 ani din Marea Britanie intre 2013 si 2015. Ei i-au intrebat in primul an de cate ori pe zi s-au conectat la aplicatii de social media - Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat si WhatsApp.

In cel de-al doilea an al studiului, ei au vrut sa stie detalii despre bullying-ul cibernetic, despre calitatea somnului si activitatea fizica a subiectilor.

In al treilea an, participantii au fost intrebati despre starea lor de bine, satisfactia fata de viata lor si nivelul de anxietate pe care il resimt. Cercetatorii au fost interesati daca variabilele precum cyberbullying-ul si somnul precar ar putea fi legate de utilizarea social media si stresul psihologic.

Fetele, utilizatoare frecvente a retelelor de socializare

Ce concluzii au tras? Adolescentii au inceput sa foloseasca, de la an la an, din ce in ce mai mult retelele de socializare. 43% dintre baieti si 51% dintre fete au recunoscut initial ca se conectau de multe ori pe zi pe Facebook, Instagram sau WhatsApp. Trei ani mai tarziu, 69% dintre baieti si 75% dintre fete intrau de mai multe ori pe zi pe retelele de socializare.

Adolescentii care au folosit frecvent aceste aplicatii au fost aceiasi care au marturisit ca resimt un stres psihic mai mare, afectate fiind mai ales fetele.

Acesta este insa momentul in care concluziile studiului devin interesante si demonteaza partial anumite credinte vechi despre efectele negative ale Facebook, Instagram, WhatsApp sau Snapchat.

Cand cercetatorii iau in calcul variabile precum somn si activitate fizica, conexiunea dintre stresul psihic si utilizarea frecventa a retelelor de socializare dispare.

Echipa subliniaza, potrivit Forbes, ca hartuirea virtuala a afectat stresul psihologic cel mai mult, urmata de lipsa de somn.

Rezultatele i-au determinat pe autori sa sugereze ca cel mai mare impact asupra sanatatii mentale se datoreaza nu utilizarii frecvente a retelelor de socializare, ci faptului ca utilizarea lor ii tine departe pe tineri de somn si exercitii fizice, elemente esentiale pentru sanatatea psihica.

Nu retelele de socializare per se sunt daunatoare

"Rezultatele noastre sugereaza ca nu Facebook, Instagram, WhatsApp sau Snapchat provoaca daune, ci faptul ca utilizarea lor poate perturba activitati care au un impact pozitiv asupra psihicului cum ar fi somnul si exercitiile fizice, crescand in acelasi timp expunerea tinerilor la continutul daunator, in special hartuirea virtuala", a declarat autorul studiului, Russell Viner, intr-un comunicat.

In plus, utilizarea frecventa a retelelor de socializare ii priveaza pe tineri de interactiunea directa, fata in fata, care este esentiala dezvoltarii lor emotionale.

Bineinteles, pe langa variabilele propuse exista o multime de altele care ar putea oferi o perspectiva si mai ampla asupra problemei: respectarea vietii altora si efectuarea de comparatii intre noi pot contribui si ele la afectarea starii de spirit si increderii de sine.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri