Cateodata reusim cu greu sa ne gestionam emotiile. Uneori este nevoie sa ne temperam, sa ramanem tacuti si sa ne pastram calmul in momentele de stres fiindca nu dorim ca relatiile noastre sa aiba de suferit. Dar in alte ocazii, putem avea mai mult de castigat daca ne exprimam sentimentele. Totusi, ambele comportamente pot avea efecte semnificative asupra sanatatii.
Un studiu recent sustine ca ridicarea tonului nu este intotdeauna o idee proasta. Acesta a fost realizat de catre The North American Menopause Society si la el au participat 304 femei casatorite care urmau sa intre sau erau la menopauza.
Unele dintre participante au raportat ca s-a intamplat des sa puna nevoilor altcuiva pe primul loc, alegand sa nu isi exprime emotiile pentru a evita un conflict. In ciuda atitudinii de apreciat, s-a dovedit ca acest tip de comportament crestea riscul de obezitate, depresie, dar si de constipatie.
Unul dintre punctele pe care cercetatorii le-au analizat a fost frecventa cu care aceste femei s-au infuriat, ridicand tonul vocii si spunand ce aveau pe suflet. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care s-au exteriorizat aveau o sanatate mai buna decat cele care alegeau sa taca. De asemenea, fiindca nu si-au reprimat starile emotionale, si sanatatea lor psihica a avut de castigat.
Specialistii atrag atentia ca o stare permanenta de alerta, in care ne dorim sa ii multumim pe ceilalti, creste nivelul de stres si este asociata cu o durata mai mica de viata atat la femei, cat si la barbati. In timpul acestor episoade, tensiunea arteriala si nivelul de glucoza cresc, la fel si riscul de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.
Ei recomanda sa gasim o modalitate de a ne exprima sentimentele fara sa ii ranim pe ceilalti, in caz contrar, sanatatea va avea de suferit.
Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.
Sursa foto: Shutterstock