Orice sangerare aparuta dupa ce s-a instalat menopauza este anormala si poate anunta diverse afectiune ce ar trebui investigate imediat.
"Stim ca menopauza are loc la varste diferite pentru fiecare femeie. Modificarile initiale pot incepe cu cinci ani inainte de perioada menstruala finala. Este o tranzitie", spune medicul Elissa Gretz Friedman.
In aceasta perioada de trazitie, menstruatia sufera cateva schimbari. La inceput, perioada menstruala se scurteaza. Apoi, este posibil sa observi modificarea cantitatii de sange pierdut si prelungirea ciclului mentrual. Se poate intampla, de asemenea, sa sari peste unele etape.
Multe femei ajunse la varsta menopauzei urmeaza terapii de substitutie hormonala. In cazul lor, este posibil sa mai apara sangerari neregulate vaginale, mai ales in primele sase luni de tratament, dar care ar trebui sa se opreasca la un an. Daca sangerezi dupa aceasta perioada, Friedman spune ca trebuie sa consulti un medic.
"Orice sangerare trebuie evaluata pentru a va asigura ca nu este cancer. Dar cel mai frecvent motiv care cauzeaza sangerarea post-menopauza sunt modificarile atrofice ale tesuturilor mucoasei uterine sau ale vaginului. Tesuturile pot deveni subtiri din cauza estrogenului si pot deveni mai predispuse la rupere sau sangerare", explica medicul.
Atrofia vaginala poate fi diagnosticata cu un examen pelvin, o analiza de urina si un test de pH. Din fericire, exista o multime de tratamente.
In alte cazuri, sangerarile poti fi cauzate de un fibrom sau un polip uterin, care poate fi indepartat.
Sursa foto: Shutterstock