menopauza
Sanatate

Intrarea la menopauza este un proces natural pe care fiecare femeie il experimenteaza

Totul despre menopauza. Ce impact are asupra femeilor

Intrarea la menopauza este un proces natural pe care fiecare femeie il experimenteaza. Si, desi toate ne gandim cel putin o data in cursul vietii la acest moment, incercand sa ne pregatim, aceasta schimbare ne poate afecta in diferita masura.

Ginecologul Kirsten Black, care conduce o clinica de menopauza la Spitalul Concord din Sydney, a vorbit intr-un interviu pentru Women's Agenda despre toate starile prin care trece o femeie la menopauza, dar si despre caile de tratament la care se poate apela:

Cum influenteaza menopauza femeile la locul de munca?

Depinde de organismul fiecaruia. Unele femei nu au nicio simptom si multe se simt foarte bine in aceasta perioada. Altele se confrunta cu bufeuri si oboseala pentru ca nu se odihnesc bine. Ele se simt obosite pe tot parcursul zilei si le este greu sa se concentreze. Altele au schimbari de dispozitie, in timp ce multor femei le este afectat libidoul - in consecinta si relatia de cuplu.

Dar impactul psihologic?

Pentru unele femei este o usurare, in timp ce altele sunt afectate psihic. Poate coincide cu o perioada in care copiii se hotarasc sa paraseasca caminul sau cand femeia trebuie sa isi ingrijeasca parintii in varsta. Este, de asemenea, o perioada dificila din punct de vedere social pentru ca te intrebi care este rolul tau si daca vei mai fi la fel de pretuita.

Tratamente cunoscute pentru menopauza

La ce varsta se intampla, in general?

Varsta medie la care se instaleaza menopauza este de 52 de ani, dar se poate intampla si la 40 de ani.

Care sunt simptomele care ii fac pe pacienti sa calce pragul clinicii?

Principalul simptom pe care femeile il prezinta sunt bufeurile... ele nu pot dormi si "functiona" bine in timpul zilei. Nu au energie, iar asta le afecteaza viata.

Care sunt caile de tratament?

Exista o multime de tratamente non-hormonale si implica reducerea consumului de cafea, introducerea sportului in viata pacientului si schimbarea stilului de imbracat in asa fel incat sa poarte fibre naturale. Unele femei considera ca tratamentele pe baza de plante sunt bune, desi nu s-au dovedit a fi mai bune decat cele placebo.

Sunt disponibile tratamente non-hormonale. Antidepresivele si unele medicamente pentru tensiunea arteriala sunt eficiente in gestionarea bufeurilor si exista tratamente care inlocuiesc hormonii care lipsesc odata ce ovarele nu mai functioneaza.

Terapia hormonala de substitutie are o serie de riscuri si beneficii, iar riscurile au tot fost publicate - cancerul de san este principalul. Dar riscul de a dezvolta aceasta afectiune creste doar dupa cinci ani daca utilizati atat estrogen, cat si progesteron. Exista dovezi noi ca utilizare unui progesteron mai natural nu poate creste riscul de cancer mamar.

De asemenea, femeile care utilizeaza numai estrogen - chiar daca au avut o histerectomie - nu au dezvoltat un risc mai mare, chiar dupa 7 ani de la utilizare.

Exista o multime de avantaje pentru HRT. Este benefic pentru inima daca e luata in jurul perioadei in care se instaleaza menopauza. E bun pentru oase. Tratamentul va trata bufeurile si elimina schimbarile de dispozitie. Femeile se simt mult mai bine, dar in orice exista riscuri si beneficii.

Ce se intampla cu viata sexuala a unei femei aflate la menopauza?

Unele femei se confrunta cu o pierdere a libidoului si, in lipsa estrogenului, au vaginul uscat si experimenteaza disconfortul fata de sex. Multe dintre ele nu sunt tulburate de aceasta schimbare, dar ea poate avea un impact negativ asupra relatiei lor.

Este un subiect tabu?

Cred ca sanatatea reproductiva a femeilor nu este bine discutata. De exemplu, am facut niste lucrari cu privire la sangerarea menstruala grava. Cred ca problemele femeilor sunt adesea catalogate ca fiind "normale" sau "parte din a fi femeie". Trebuie sa ascultam femeile si sa incercam sa le oferim sprijin si informatii, astfel incat sa poata lua decizii cu privire la optiunile pe care le au la disponizie, in loc sa le respingem ca fiind "normal, trebuie sa te supui".

Etichete: tratament , menopauza

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri