In ultimii ani, a devenit virala pe retele de socializare o noua metoda de albire a dintilor: pasta de dinti pe baza de carbune activ. Se presupune ca aceasta ajuta sa iti mentii dintii curati si stralucitori. Sa fie oare adevarat?
Nu, spun specialistii. Noile studii pun sub semnul intrebarii efectele benefice ale carbunelui, spunand ca acesta face mai mult rau decat bine atunci cand vine vorba de dinti.
Ce este carbunele activ
In mod frecvent intalnit in filtrele de apa, carbunele activ este in esenta o forma de carbon care a fost tratata astfel incat sa aiba pori mici, cu volum mic. Toate aceste mici pori actioneaza ca niste magneti pentru alte particule, pe care le absoarbe, permitand ca toate acele substante nedorite sa fie spalate atunci cand carbunele este indepartat.
"Pasta de dinti cu carbune activ este o renastere a tehnicilor de medicina antica. In teorie, strange tot ce ii iese in cale - pete, tartru, bacterii, virusi si poate chiar afecta amigdalele", explica dentistul Peter Auster pentru Harpers Bazaar.
Carbunele este atat de puternic incat este frecvent utilizat in spitale si camere de urgenta pentru a trata pacientii care au ingerat otrava sau sunt victimele unei supradoze de droguri.
Mai mult, daca te gandesti sa adaugi carbune praf peste pasta de dinti pe care o folosesti in mod obisnuit, acest lucru poate inrautati considerabil lucrurile. Particulele de carbune se pot prinde in carii si gingii, pe care le irita.
Exista, de asemenea, ingrijorari cu privire la abrazivitatea carbunelui, despre care unii cred ca ar putea deteriora smaltul daca este utilizat in mod regulat, precum si tendinta carbunelui de a absorbi tot cu ce vine in contact, inclusiv medicamente.
Altii sustin ca nu este in mod special rau pentru dinti, ci pur si simplu nu face bine dintilor daca este folosit pe termen lung, fiindca ingredientul activ nu este in contact cu suprafata dintelui suficient timp pentru a avea un efect de albire semnificativ.
Carbunele activ albeste in profunzime?
Exista o diferenta intre indepartarea petelor de la suprafata si albirea. Petele de la suprafata, cunoscute si sub denumirea de pete extrinseci, provin de regula de la: cafea, vin rosu, tutun, alimente si bauturi inchise la culoarea. Acestea se gasesc pe smalt si pot fi, in general, indepartate cu ajutorul pastelor de dinti sau tratamentelor de albire.
Petele mai profunde, intrinseci, sunt coloratii intunecate care provin din interiorul dintilor, uneori ca urmare a traumei, smaltului slab, a anumitor tipuri de medicamente si chiar a consumului excesiv de fluor.
De aceea, medicii dentisti recomanda o pasta de dinti cu carbune pentru a indeparta petele de suprafata, dar nu pentru a albi dintii.
In ceea ce priveste afirmatiile conform carora pastele de dinti cu carbun activ te scapa de placa si particulele alimentare care cauzeaza o respiratie urat mirositoare, afla ca efectul nu va fi mai bun decat ceea ce poti obtine cu orice alta pasta de dinti.