Desi ne gandim la scrasnitul dintilor sau inclestarea maxilarului ca la un ritual nocturn, el se manifesta si in timpul zilei. Se estimeaza ca aproximativ 8% dintre adulti si 33% dintre copii il au, iar unii medici banuiesc ca procentul este chiar mai mare, deoarece multi oameni nici nu isi dau seama ca fac acest gest.
Inclestarea maxilarului si scrasnitul dintilor poarta denumirea medicala oficiala de bruxism si reprezinta o afectiune legata de stres sau de anxietate. Bruxismul poate toci si eroda coroanele dentare, poate face ca dintii sa devina mobili si poate produce cefalee.
Care sunt cauzele aparitiei bruxismului
Stresul este un factor urias
Stresul si anxietatea sunt principalele motive din cauza carora oamenii isi inclesteaza dintii, potrivit lui Michael Lerner, medic la Yale Medicine.
Cand suntem stresati, organismele noastre elibereaza un surplus de adrenalina si cortizol, doua substante chimice care cresc ritmul cardiac, tensiunea arteriala si nivelul de energie.
Lerner a spus pentru HuffPost ca aceste eliberari intense pot duce la o tensiune musculara excesiva la nivelul maxilarului si ii determina pe oameni sa scrasneasca din dinti: "Bruxismul este asemanator cu rosul unghiilor, invartirea parului pe deget sau batairea picioarelor."
Bruxismul poate fi provocat de medicamente
Anumite medicamente - inclusiv antidepresivele - pot provoca aceasta afectiune. Nu e clar de ce prescriptiile precum Prozac, Paxil si Zoloft au acest efect, dar un studiu sustine ca ele influenteaza nivelurile de dopamina, care ajuta la controlul activitatii musculare si motorii.
Anumite medicamente antihistaminice pot fi, de asemenea, legate de bruxism din cauza unui efect dezinhibitor pe care il au asupra partii creierului ce controleaza somnul si ritmurile circadiene.
Alcoolul, cofeina si tigarile pot declansa scrasnitul din dinti si inclestarea maxilarului
Cercetatorii au descoperit ca bruxismul in somn este de doua ori mai frecvent la persoanele care beau alcool, desi motivele nu sunt clare. Unii specialisti banuiesc ca poate avea legatura cu simplul fapt ca alcoolul perturba calitatea somnului.
Fumatorii au, de asemenea, mai multe sanse sa manifeste forme de bruxism. Un studiu a descoperit ca aceasta afectiune este de doua ori mai raspandita la fumatori in comparatie cu nefumatorii. Se crede ca nicotina perturba somnul, dar si nivelul dopaminei din organism, care este strans legat de miscarile musculare.
In plus, deoarece cofeina este un stimulent, la fel ca ciocolata, bauturile energizante si racoritoarele, si ea poate declansa activitatea musculara, deci provoca scrasnirea dintilor si inclestarea maxilarului.
Problema poate fi genetica sau anatomica
Adesea, bruxismul poate indica o problema a maxilarului - o muscatura anormala ori dinti nealiniati corect. Din nou, desi exista o asociere cunoscuta intre anomalii ale maxilarului si scrasnire sau inclestare, relatia cauza-efect nu este bine inteleasa.
Pana la 50% dintre persoanele care au bruxism au un membru direct al familiei, care, de asemenea, isi scrasneste dintii, potrivit doctorului Lerner. Chiar si asa, desi pare sa existe o legatura genetica puternica, cercetatorii nu au identificat inca o gena specifica a "bruxismului".
Ce sa faceti daca va scrasniti dintii
Semnalul ca ati putea suferi de bruxism consta in trezirea cu dureri maxilare sau dureri de cap in mod regulat. De asemenea, un dentist poate consulta dintii si determina daca sunt macinati din cauza acestui obicei.
Daca sunteti afectati, solutia consta in purtarea unei protectii bucale sau gutiere personalizate. Stomatologul o va masura in functie de nevoi, iar aceasta va ajuta la atenuarea afectarii smaltului si la ameliorarea tensiunii musculare.
Unii doctori recomanda injectiile cu Botox in jurul maxilarului, efectele lor durand cateva luni.
Daca exista o mostenire genetica, recomandate sunt reducerea consumului de alcool, nicotina si cofeina.
Foto: Shutterstock