femeie care alearga
Sanatate

Intr-un articol scris pe Runner's World, terapeutul Ellie Somers explica si desfiinteaza trei mituri pe care femeile care alearga le aud despre trupurile lor.

Mituri despre alergat. Ce se spune despre trupul femeilor care il practica

Femeile si barbatii sunt diferiti din punct de vedere biologic, dar asta nu inseamna ca noi, doamnele, le suntem inferioare. Am fost educate sa credem ca trupurile noastre nu sunt destul de rezistente din diferite motive biologice, inclusiv din cauza hormonilor, formei, structurii si dimensiunii corpului. Aceasta credinta ne tine departe de multe activitati, printre care si alergatul.

Intr-un articol scris pe Runner's World, terapeutul Ellie Somers explica si desfiinteaza trei mituri pe care femeile care alearga le aud despre trupurile lor.

Ea spune ca aceste tipuri de mesaje negative pot fi devastatoare pentru performanta pentru ca insinueaza ca este ceva gresit la corpul femeii.

Mitul 1: Durerile de genunchi sunt cauzate de latimea soldului

Fiindca trupul nostru se pregateste pentru a da viata unei alte fiinte umane, tindem sa avem un pelvis mai mare decat al barbatilor. Daca privim diferentele structurale in anatomia osoasa, se pare ca diferentele nu sunt atat de mari insa, spune terapeutul.

Totusi, aceasta convingerea are la baza ideea ca soldurile mai late creeaza un unghi mai mare al pelvisului fata de genunchi. Se spune ca acesta poate provoca dureri la genunchi.

Acest mit este gresit prin prisma a doua aspecte, e de parere Ellie Somers. In primul rand, s-a dovedit ca unghiurile formate in timpul alergarii sunt similare la barbatii si femeile care au dimensiuni apropiate. In al doilea rand, aceste unghiuri nu prezinta niciun risc de ranire la alergatori.

Mitul 2: Femeile care alearga sunt quad-dominante, motiv pentru care sufera de dureri de genunchi

Quad-dominant este un termin popular care se refera la ideea ca cvadricepsul ofera mai multa forta in timpul miscarilor decat soldurile.

S-a dovedit ca slabiciunea cvadricepsului este un posibil predicator al durerii genunchiului in cazul alergatorilor. Este plauzibil faptul ca, evitand utilizarea muschilor cvadricepsi, iti perpetuezi dificultati in a alerga.

Doua dintre cele mai bune tratamente pentru durerile de genunchi sunt consolidarea soldului si a genunchiului.

Mitul 3: Nasterea provoaca femeii instabilitatea articulatiilor, iar riscul de ranire creste

Sarcina nu ne pune in pericol din cauza modificarilor hormonale si biologice din interiorul corpului, explica terapeutul. Darul de a naste si ingriji un copil nu se va transforma intr-o convoarda, facandu-ne sa intampinam dificultati ca alergator.

Pentru a da un exemplu, la Houston Marathon, Malindi Elmore a scos un timp de 2:32 si a terminat cursa a saptea, la doar sapte luni de la nastere.

Daca femeile insarcinate si cele care au devenit recent mame nu ar mai trebui sa alerge din cauza modificarilor hormonale, atunci trebuie ca toate femeile sa evite sportul si cand sunt la pubertate, in timpul ovulatiei si la menopauza.

Ca in primele doua mituri de mai sus, ideea ca a avea un copil cauzeaza fragilitate o poate face pe femeie sa se simta neajutorata in privinta corpului sau.

Desigur, alergatorii de sex feminin se ranesc. Solutiile pentru combaterea leziunilor sunt aceleasi pentu toti alergatorii insa, fie ca sunt femei sau barbati: cresterea treptata a intensitatii antrenamentului, prioritizarea recuperarii si cererea ajutorului din partea unei persoane cu pregatire speciala.

Etichete: sport , femei , alergare , mituri

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri