Mi-a întârziat menstruația. Sunt însărcinată? Există o serie de motive care stau la baza unui ciclu menstrual întârziat, iar sarcina nu este întotdeauna unul dintre ele. Menstruația are loc la un interval de 28 de zile, care poate varia de la 21 până la 35 de zile, în funcție de organismul fiecărei persoane. Unele femei, însă, se pot confrunta cu un ciclu menstrual neregulat, care nu se încadrează în acele intervale de zile. Cauzele întârzierii menstruației frecvente pot varia de la dezechilibre hormonale la afecțiuni medicale grave, care pot fi identificate împreuna cu un doctor specializat.
Care sunt cauzele întârzierii menstruației:
Sarcina
Cum am spus, sarcina nu este întotdeauna responsabilă pentru un ciclu menstrual întârziat. Însă dacă sunteți activă sexual, este recomandat să faceți un test de sarcină, la cel puțin 10 zile după întârzierea menstruației, întrucât metodele contraceptive nu funcționează întotdeauna 100%.
VEZI SI: Amețelile la menstruație. Când acestea sunt normale și ce afecțiuni pot să ascundă
Stresul
Stresul poate provoca un dezechilibru hormonal și chiar afecta partea din creier responsabilă de reglarea menstruației - hipotalamusul. Acest lucru poate rezulta întră-un ciclu menstrual mai lung sau mai scurt, o menstruație însoțită de dureri intense sau chiar lipsa acesteia.
Încercați pe cât posibil eliminarea stresului din viața voastră prin practicarea unor tehnici de relaxare sau exerciții regulate, cum ar fi yoga, alergatul și înotul.
Greutate corporală redusă
Tulburările de alimentație, cum sunt anorexia sau bulimia nervoasă, pot cauza întârzierea și lipsa menstruației. O greutate cu 10% mai puțin decât intervalul considerat ideal pentru înălțimea voastră poate duce la schimbări în organism ce afectează și opresc ovulația.
Soluția constă în primirea unui tratament pentru tulburările alimentare și îngrășarea într-un mod sănătos, ce îi va permite corpului să readucă ciclul menstrual la normalitate.
VEZI SI: Cura de îngrășare – ce să mănânci sănătos ca să te îngrași
Obezitate
La fel ca și în cazul greutății reduse, o greutate cu mult peste medie vă poate afecta organismul și cauza dezechilibre hormonale. Doctorul ginecolog vă poate recomandă un dietetician care să va sfătuiască cum să pierdeți în greutate în siguranța, pentru restabilirea ciclului menstrual.
VEZI SI: Top 15 cele mai populare diete de slăbit în 2020. Care funcționează, potrivit experților
Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
SOP este o tulburare hormonala care determina corpul să producă mai mult din hormonul androgen masculin, rezultând în formarea unor chisturi pe ovare. Acest lucru poate cauza o ovulație neregulată sau o poate opri cu totul.
Dacă bănuiți că suferiți de această afecțiune, trebuie să consultați un doctor ginecolog pentru a va face un diagnostic și a va recomanda un plan de tratament adecvat.
VEZI SI: Ceaiuri pentru slăbit. Cum să topești rapid grăsimea cu ajutorul acestor băuturi
Anticoncepționale
Anticoncepționale sunt și ele printre cauzele întârzierii menstruației. Folosirea cât și încetarea folosirii pilulelor contraceptive pot determina o iregularitate a ciclului menstrual, însă nu este motiv de îngrijorare. Acest lucru se întâmplă deoarece pilulele contraceptive conțin hormoni estrogen și progestin care împiedică ovarele să elibereze ouă. Poate dura până la șase luni ca ciclul menstrual să revină la normal, după încetarea administrații de anticoncepționale.
Unele anticoncepționale precum injecția contraceptivă și sistemul intrauterin pot provoca lipsa menstruației.
Perimenopauza
Majoritatea femeilor încep menopauza la vârste cuprinse între 45-30 de ani. Însă pot există cazuri în care simptomele specifice să apară în jurul vârstei de 40 de ani sau mai devreme, considerată a fi perimenopauza.
VEZI SI: Vitamina D: surse naturale din care o poți lua și beneficii. Ajută în lupta cu Covid 19?
Probleme cu tiroida
O glandă tiroidă hipoactiva sau hiperactivă poate fi cauza unui ciclu menstrual întârziat sau lipsa, întrucât această este responsabilă de reglarea metabolismului și a nivelurilor hormonale.
O astfel de afecțiune poate fi tratată cu ajutorul unui medic și a planului medicamentos prescris de acesta.