24 de ore fara odihna au repercusiuni fizice si mentale notabile. Jurnalistii HuffPost au vorbit cu expertii in somn pentru a afla ce se intampla exact cu corpul si mintea noastra dupa o noapte alba. Iata cateva consecinte!
- Luptam cu nevoia naturala a corpului de a dormi
Cand te privezi de somn, apelezi la "factori care promoveaza trezirea" si eviti "factorii permisivi ai somnului", explica Roy Raymann, vicepresedintele Laboratoarelor SleepScores din California.
"Factorii care promoveaza trezirea includ utilizarea cofeinei, desfasurarea activitatii intr-un mediu mai rece, plasarea intr-o camera bine luminata si statul in picioare", a spus el. Factorii care incurajeaza odihna includ intunericul, o temperatura calda si comfortabila, pozitia inclinata si ochii inchisi.
- Provocam corpul sa sara peste perioada de recuperare
O noapte alba priveaza corpul de relaxare, reincarcare si recuperare: "In timpul noptii, se intampla tot felul de procese de restaurare care readuc organismul in forma pentru ziua urmatoare", a specificat Raymann.
"Celulele si tesuturile se repara, toxinele sunt eliminate din creier, amintirile si emotiile sunt procesate si stocate, iar oboseala acumulata in timpul zilei se reduce."
Renuntarea la somn sau introducerea unei perioade limitate de somn anuleaza sau ingreuneaza procesul de recuperare, lasand organismul nerefacut: "Drept consecinta, performantele cognitive se degradeaza si starea de spirit are de suferit", a precizat si Nate Watson, co-director al Centrului de Medicina a Somnului din cadrul Universitatii Washington.
"Sistemul parasimpatic nu este capabil sa isi indeplineasca functia", a adaugat medicul.
- Cresc hormonii de stres
"Cand nu dormim, corpul functioneaza pe baza de hormoni de stres cum ar fi adrenalina si cortizolul. Noptile albe pot provoca stres si anxietate si da nastere unui ciclu vicios: stresul si anxietatea determina adesea oamenii sa aiba probleme de somn, dar apoi privarea de somn creste nivelul de stres si anxietate," au specificat specialistii.
- Nu ne mai putem concentra
"Chiar si intr-o singura noapte alba, microstructurile din creier se pot schimba", sustine Raymann. "In plus, avem din ce in ce mai mai multe dovezi ca in timpul noptii se produce o spalare a creierului pentru a elimina toate resturile si toxinele acumulate in timpul zilei. Fara aceasta igienizare, se produce o comunicare deficitara intre celulele creierului, iar acesta isi pierde capacitate de concentrare."
Multi experti compara lipsa somnului cu betia, motiv pentru care nu recomanda condusul de vehicule sau folosirea de utilaje grele dupa nopti albe.
- Memoria are de suferit
"Efectul privarii de somn asupra memoriei este uluitor", spune David Earnest, profesor la Colegiul de Medicina din Texas, intr-un raport din 2016 despre efectul lipsei somnului asupra sanatatii.
Cercetarile au sugerat ca somnul joaca un rol major in consolidarea memoriei.
- Procesul decizional are de suferit
Cortexul prefrontal este, de asemenea, strans legat de luarea deciziilor, astfel ca privarea de somn poate duce la o judecata slaba: "Luarea deciziilor devine impulsiva. Devenim mai putin capabili sa evaluam consecintele negative potentiale ale anumitor situatii cand suntem obositi."
- Devenim iritabili
Nu este chiar o surpriza faptul ca oamenii sunt instabili emotional dupa o noapte alba intrucat privarea de somn duce adesea la o dispozitie proasta.
- Sistemul imunitar se compromite
Privarea de somn poate afecta raspunsul imun al corpului fata de pericole. Astfel, cand suntem obositi, suntem mai expusi la boli si infectii.
- Creste pofta de mancare
"Privarea de somn duce la un dezechilibru hormonal ce rezulta in cresterea poftei de mancare in organism. Nivelurile de leptina, hormonul satietatii, scad, asa ca tindem sa mancam mai mult si mai prost cand suntem obositi.
- Acumulam "datorii de somn"
Acestea se refera la diferenta dintre numarul de ore de somn pe care ar trebui sa il bifam si suma pe care o obtinem efectiv. Datoria cronica de somn este conectata cu obezitatea, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si diabetul.
Foto: Shutterstock