Un nou studiu își propune să rezolve vechea dilemă privind impactul alimentației asupra efortului fizic în contextul scăderii în greutate - e mai bine să mâncam înainte sau după ce facem sport?
Potrivit Reader’s Digest, o echipă formată din cercetători din cadrul Universităților din Bath, Birmingham, Newcastle și Stirling au analizat energia consumată de 12 bărbați sănătoși și activi, cu vârste cuprinse intre 20 și 26 de ani.
Fiecare subiect din studiu a trecut prin 3 etape - consumarea micului-dejun (ovăz și lapte), urmată de o pauză fără exerciții fizice; mâncarea aceluiași mic-dejun cu 2 ore înainte să meargă pe bibicletă 60 de minute; evitarea micului-dejun înainte să facă 60 de minute de sport.
Potrivit studiului, atunci când bărbații evitau prima masă a zilei, aveau un deficit caloric de aproximativ 150 de calorii, ceea ce sugerează că exercițiile fizice realizate pe stomacul gol reprezintă ordinea ideală pentru scăderea în greutate.
“Aceste rezultate sugerează că pentru bărbații tineri, un deficit de energie pe termen scurt poate fi atins mai ușor dacă micul-dejun e evitat înaintea exercițiilor fizice,” au scris autorii studiului.
Potrivit lor, dacă faci sport pe un stomac gol, corpul nu are energie din mâncare la îndemăna, așa că folosește alte resurse, precum țesutul adipos și exercițiile fizice sunt mai eficiente la arderea grăsimii.
Mai mult, experții au concluzionat că exercițiile pe stomacul gol mențin și nivelul de insulină scăzut, ceea ce permite corpului să producă un hormon de creștere ce duce la arderea grăsimilor.