Aproape 66% din populatia lumii a vorbit macar o data in somn, conform unui studiu realizat in 2010. Unii mormaie, altii tin monologuri sau chiar poarta conversatii complexe.
Desi nu stim cu exactitate de ce unele persoane vorbesc in timpul somnului, expertii in sanatate spun ca, de cele mai multe ori, acest obicei nu ar trebui sa ne ingrijoreze. Totusi, a vorbi in somn poate fi si un simptom al unei mari probleme de sanatate.
Din pacate, nu exista prea multe cercetari cu privire la vorbitul in somn, care este cunoscut si sub numele de somnilocvia. Conform International Classification of Sleep Disorders, obiceiul nu oglindeste un anume comportament sau amintiri anterioare. Daca ai avut o zi proasta la serviciu sau ai trecut recent printr-o problema de familie, probabil nu vei vorbi despre asta in timpul somnului.
Acest lucru este destul de important deoarece persoane care mormaie in timpul somnului tind sa spuna lucruri ciudate, unele dintre ele putand fi alarmante pentru cei cu care dorm. Cum ar fi numele unei alte femei :D.
Varsta la care incepi sa vorbesti in somn conteaza
Acesta este probabil cel mai important punct. Daca toata viata ai bolborosit in somn, nu ai de ce sa iti faci griji. De fapt, acest comportament tinde sa fie frecvent la copii si adolescenti - aproximativ 50% dintre copiii cu varste intre 3-10 ani vorbesc in somn.
In plus, oamenii descopera ca vorbesc in somn la varsta de 20-30 de ani, atunci cand ei incep sa imparta camera cu cineva. Asta nu inseamna neaparat ca atunci au inceput s-o faca, ci doar ca cineva a observat in cele din urma.
Cand vorbitul in timpul somnului nu mai este inofensiv
Daca ai aproximativ 50 de ani si brusc vei incepe sa vorbesti in somn, acest lucru ar putea fi un semn al unei boli precum Parkinson sau dementa.
Indiferent de varsta, in cazul in care mormaitul se transforma in tipete, insotite de cosmaruri, acest comportament poate fi provocat de stres, anxietate si depresie, conform lui James Rowleu, de la Centrul Medical Detroit.
In ambele cazuri, este cazul sa discuti cu un medic. In rest, vorbitul in somn este inofensiv, reprezentand un inconvenient doar pentru partenerul de pat.
Sursa foto: Shutterstock