Un somn bun si odihnitor creste performantele cognitive si ne ajuta sa pastram o infatisare placuta pentru cei din jur. Ce se intampla insa cand nu dormim destul si de ce lipsa somnului se vede pe fata noastra?
Intr-un experiment uimitor, Greg si Mitch de la canalul Youtube AsapSCIENCE au decis sa ramana treji timp de 36 de ore, facand fotografii la fiecare 6 ore pentru a urmari daca lipsa de somn are vreun impact asupra aspectului lor.
Rezultatele sunt... revelatoare: "Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce aratam atat de rau dupa lipsa somnului", spune Greg in videoclip, citand cele mai populare doua teorii din biologia evolutiva care ar putea explica acest lucru.
Prima teorie sustine ca, in lipsa somnului, sistemul imunitar devine slabit, iar noi suntem mai predispusi la accidente. Daca aceasta stare slabita se reflecta pe chip, ea permite altor membri odihniti ai comunitatii sa stea deoparte si sa ii evite pe cei obositi.
Cea de-a doua teorie sugereaza ca lipsa de somn ne face mai pesimisti si mai putin dispusi sa ne aratam emotiile.
Oricare ar fi cauza transformarii noastre faciale, experimentul a demonstrat, inca o data, cat de importanta e odihna pentru organismul uman.
Fundatia Americana pentru Somn recomanda adultilor sa doarma intre sapte si noua ore in fiecare seara pentru a evita riscul de obezitate, diabet, boli de inima si chiar cancer.
In ceea ce priveste obiceiurile romanilor, potrivit unui studiu din 2013, cel mai putin dorm salariatii (8:32 ore) si lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole (8:34 ore). Patronii aloca somnului in medie 8:41 ore; elevii si studentii 9:47 ore, iar pensionarii 9:35 ore.
Foto: Shutterstock