Acneea este o problema dermatologica de care sufera milioane de persoane la nivel mondial. Chiar daca nu iti pune viata in pericol, acneea este o afectiune dureroasa, poate lasa cicatrici si poate avea un impact emotional si social major asupra vietii tale.
De regula, oamenii incep sa experimenteze acneea in timpul pubertatii. Aceasta afecteaza adolescentii si adultii cu varste cuprinse intre 12 si 24 de ani, dar poate aparea in continuare la cei de 30 si 40 de ani.
Exista o serie de motive care provoaca aceasta afectiune a pielii, dar sunt disponibile si tratamente care te ajuta sa scapi de ea. Iata care sunt obiceiurile care iti provoaca acnee si despre care unii medici dermatologi nu vorbesc:
- Acneea poate indica o problema de sanatate
Cand cosurile incep sa ne "invadeze" pielea, tindem sa cautam tratament care le vizeaza. Dar, in unele cazuri, acestea pot fi efectul unei probleme de sanatate.
Inainte de a-ti cumpara produse cosmetice care promit sa te scape de ele, mergi si fa-ti cateva investigatii de specialitate. Este posibil ca un set de analize si o vizita la medicul ginecolog sa te ajute mai mult decat ai crede.
- Felul in care iti ingrijesti pielea poate fi daunator pentru ea
Multe persoane au o rutina defectuoasa de ingrijire a pielii, care le sensibilizeaza tenul si provoaca cosuri.
Produsele pe care le folosesti pe ten ar trebui verificate "la sange", iar lista cu ingrediente citita de fiecare data inainte de a achizitiona un produs. Nu te baza pe promisiunile producatorilor si cauta informatii despre fiecare ingredient in parte.
Elimina din rutina ta produsele care contin uleiuri esentiale, alcool, parfum sau alti iritanti fiindca pot declansa acneea sau o pot intretine.
- Iei antibiotice
Tratamentul pentru acnee care include antibiotice iti poate agrava acneea fiindca acestea iti afecteaza digestia si microbiomul pielii.
- Alimentatia provoaca acnee
Oamenii de stiinta au descoperit ca produsele lactate, cum ar fi laptele degresat, dar si alimentele bogate in zahar pot provoca acnee.
- Nu te hidratezi suficient
Hidratarea te poate ajuta sa ai o piele sanatoasa. Cantitatea potrivita de apa contribuie la functionarea normala a sistemului urinar, care elimina toxinele ce pot provoca acneea.
Sursa foto: Getty Images