Pare un detaliu minor, dar de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat purtarea mastilor in public, persoanele care poarta ochelari s-au lovit de o mica problema.
Din cauza mastii, ochelarii se aburesc si transforma efectuarea unor sarcini banale in adevarate misiuni imposibile. Ce e de facut in aceasta situatie?
Mai intai, trebuie sa intelegem de ce are loc acest fenomen. Conform unui articol din 2011 publicat in Analele Colegiului Regal de Chirurgi din Anglia, iata ce se intampla:
"Masca de fata directioneaza o mare parte a aerului expirat in sus, acolo unde intra in contact cu lentilele de la ochelari. Aburul se produce din continutul de vapori de apa calda care se condenseaza pe suprafata mai rece a lentilei si formeaza picaturi mici care imprastie lumina si reduce capacitatea lentilei de a transmite contrastul."
Cum sa purtam masti sanitare fara sa ni se abureasca ochelarii
1. Metoda servetelului
Multi japonezi pliaza o bucata de servetel in forma de dreptunghi si apoi o plaseaza in varful mastii. Ei spun ca, adaugand un alt strat la partea de sus a mastii, umiditatea va fi absorbita. Din pacate, la testele practice, rezultatele nu au fost intotdeauna reusite.
2. Metoda gaurilor in obraji
Sunt persoane care cred ca trebuie sa facem loc aerului sa iasa astfel incat el sa nu mai formeze aburi. Ele propun gaurirea mastii in zona obrajilor, insa, procedand astfel, ne expunem bacteriilor si virusurilor.
3. Metoda politistilor japonezi
Departamentul de Politie Metropolitana din Japonia le-a sugerat oamenilor sa-si plieze sfertul superior al mastii astfel incat aerul care scapa sa nu fie la fel de aproape de ochelari. Din nou, faptul ca suprafata totala a mastii nu este utilizata complet ar putea fi o problema igienica.
4. Metoda sapunului
„Imediat inainte de a purta o masca de fata, spalati ochelarii cu apa cu sapun si scuturati excesul. Apoi, lasati ochelarii sa se usuce sau uscati usor lentilele cu un tesut moale", scriu cei de la Life Hacker.
Teoretic, lentilele de la ochelari ar trebui sa reziste mai bine la aburi, insa cei care au testat metoda nu au fost 100% multumiti.
5. Metoda flautului
Una dintre cele mai eficiente metode presupuna adoptarea unei tehnici de respiratie pe care o folosesc cantaretii la flaut. Buzele trebuie indreptate in jos, astfel incat respiratia sa se indrepte catre barbie, nu catre ochelari.
Foto: Getty