Esti pe cale sa adormi si, nu la mult timp dupa ce ai reusit, o parte a corpului tau tresare si te trezesti brusc. Suna familiar?
Te confrunti cu un lucru numit "spasm hipnic", potrivit cadrului medical Ellen Wermter. Acesta este o forma de mioclonus, adica o rasucire involuntara, scurta a unui muschi.
"Aceste tresariri nu sunt voluntare si sunt de scurta durata si subite. Apar adesea in prima etapa a somnului- un stadiu tranzitoriu foarte usor intre trezire si somnul mai profund", a adaugat ea.
In aceasta faza, muschii se relaxeaza, iar creierul tau interpreteaza uneori aceasta senzatie drept "cadere", deci declanseaza o contractie musculara. Spasmele hipnice se pot intampla fara motiv, insa exista anumiti factori care cresc probabilitatea de a le experimenta. Acestea includ stresul, antrenamente grele si anumite medicamente.
Inceputul somnului poate fi agravat de oboseala, lipsa de somn sau utilizarea in exces a cafeinei, a explicat somnologul Alex Dimitriu, care a adaugat ca daca se intampla in mod regulat si te impiedica sa dormi, este cazul sa mergi la medic. In cazuri rare, aceste tresariri pot fi simptomul unor afectiuni medicale. De exemplu, apneea de somn.
Din pacate, nu exista nicio modalitate care garanteaza eliminarea spasmelor pe timp de noapte, dar le poti reduce pastrand un program regulat de somn. De asemenea, tinerea sub control a stresului si atentia acordata consumului de cofeina poate ajuta.
Sursa foto: Shutterstock