Alimentația este extrem de importantă pentru sănătate, iar în ultimii ani, tot mai multe persoane aleg să renunțe la consumul de carne de porc, vită ori de pasăre, însă continuă să mănânce pește. Dieta pescetariană, care se bucură de un succes în ultimii ani este, de fapt, o dietă vegetariană reinventată, în care oamenii aleg să continue să mănânce pește.
În încercarea de a-și schimba stilul de viață ori de a ține sub control anumite afecțiuni, printre care boli de inimă, mulți oameni adoptă dieta pescetariană, motiv pentru care în articolul de astăzi îți propunem să afli care sunt beneficiile acesteia, idei de meniu, dar și care sunt alimentele permise și înterzise.
Ce este dieta pescetariană
Potrivit nutriționiștilor, un pescetarian este o persoană care nu mănâncă carne, dar mănâncă pește.
În literatura de specialitate, însă, dieta pescetariană este descrisă drept dieta pesco-vegetariană și este inclusă în spectrul vegetarianismului. Cu alte cuvinte, persoanele care adoptă dieta pescetariană aleg un stil alimentar vegetarian, dar în care includ și pește și fructe de mare. Această dietă se bazează, de asemenea, pe consumul de cereale integrale, nuci, legume, grăsimi sănătoase, iar fructele de mare și peștele joacă un rol important în ceea ce privește sursa de proteine. De asemenea, unii oameni care adoptă această dietă consumă și brânză și ouă.
Ce beneficii are dieta pescetariană pentru sănătate
Potrivit nutriționiștilor, dietele bazate pe consumul de plante sunt benefice pentru sănătate, deoarece prezintă un risc mai scăzut de obezitate și de boli cronice, precum boli de inimă și diabet.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că femeile care urmează o dietă pescetariană câștigă mai puțin în greutate într-un an decât femeile care mănâncă carne, în timp ce alte cercetări au descoperit că persoanele care au consumat o dietă pescetariană aveau un risc de 4,8 la sută de a dezvolta diabet, comparativ cu un risc de diabet de 7,6% în rândul persoanelor care au inclus carnea în dieta lor.
Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, motiv pentru care persoanele care adoptă această dietă îi vor oferi organismului cantitatea de nutrienți necesară pentru a funcționa optim. În plus, acesta conține și vitamina B12, zinc și seleniu, nutrienți care sunt regăsiți și în fructele de mare. Spre exemplu, doar o stridie conține 133% din doza zilnică indicată de vitamina B12 și 55 la sută din doza zilnică de zinc și seleniu. De asemenea, midiile conțin nu doar vitamina B12, ci și seleniu, mangan și alte vitamine de tip B.
Alimente permise în dieta pescetariană
Potrivit nutriționiștilor, dieta pescetariană nu este deloc restrictivă, iar printre alimentele permise se numără:
- cereale integrale și produse din cereale
- leguminoase și produsele lor, inclusiv fasole, linte, tofu, hummus
- nuci și unt de arahide
- semințe, inclusiv semințe de cânepă, chia ori semințe de in
- lactate, precum iaurt, lapte și brânză
- fructe
- legume
- pește și crustacee
- ouă
Citește și: Când ar trebui să mănânci? Regulile de care să ții cont atunci când îți stabilești programul de mese
Alimente interzise în dieta pescetariană:
- carne de vită
- carne de pui ori de curcan
- carne de porc
- carne de miel
Idei de meniu în dieta pescetariană
În cadrul dietei pescetariene pot fi incluse numeroase alimente care sunt bogate în acizi grași Omega-3, care sunt responsabile de reducerea inflamațiilor din organism. În plus, alături de legume, acest regim alimentar este benefic pentru sănătate.
Iată ce poți consuma în timpul acestei diete, mai jos!
Mic dejun:
- Toast cu avocado și ciuperci sotate
- Toast cu file de sardine
- Toast cu unt de arahide ori de cacao
- iaurt simplu, îndulcit cu sirop de arțar ori cu fructe de pădure
- smoothie de căpșuni
Prânz:
- Paste cu brânză, conopidă și spanac
- Salată grecească de năut
- Supă de curry de dovleac
- Orez curry cu legume
- salată de fasole roșie
Cină:
- pește (somon, păstrăv, biban de mare) la cuptor cu orez fiert
- paste cu ton și pesto
- burger cu năut