Young,Pretty,Woman,Sneezing,In,Front,Of,Blooming,Tree.,Spring
Sanatate

Afecțiunile de primăvară. Bolile care ne dau bătăi de cap în această perioadă / Shutterstock

Afecțiunile de primăvară. Bolile care ne dau bătăi de cap în această perioadă

Primăvara este cel mai așteptat anotimp, însă fluctuațiile de temperatură și de umiditate, precum și  schimbarea presiunii atmosferice sunt câțiva dintre factorii care determină agravarea unor afecțiuni. 

Oboseala fizică instalată în sezonul rece, precum și acumularea de toxine și dieta săracă în vitamine și minerale afectează funcționarea optimă a organelor, dar și a psihicului. 

Cum ne influențează organismul venirea primăverii

Nu toată lumea resimte la fel de puternic schimbările climatice apărute odată cu venirea primăverii. Există însă persoane pentru care totul pare a fi un factor de agravare: vremea răcoroasă și umedă, ploaia, vântul, zilele prea călduroase sau schimbarea bruscă a vremii. Organismul nostru se poate adapta în mod normal ușor la astfel de schimbări, însă unul slăbit sau afectat de o boală cronică poate suferi foarte mult. 

De asemenea, lumina soarelui este un factor protector pentru psihic, dar, pe de altă parte şi modificările metabolice au consecințe asupra sistemului nervos. Anumiți oameni reacționează paradoxal la creşterea cantității de lumină. Ei pot să interpreteze greşit efortul de adaptare depus de organism. Iar pentru că schimbarea îi dezechilibrează, pot deveni mai iritabili, mai anxioşi, chiar dacă schimbarea în sine este benefică.

Citește și: Sfaturi pentru a te menține în formă primăvara aceasta. Iată cum poți scăpa de obiceiurile nesănătoase cu ușurință!

Ce afecțiuni apar în această perioadă

Printre afecțiunile cel mai des întâlnite primăvara, dar și cele care se agravează în acest sezon se numără alergiile, virozele respiratorii și astenia. 

Alergiile

Alergiile de primăvară debutează de regulă la începutul lunii martie și se sfârșesc la finalul lunii iunie. În această perioadă, organismul declanșează o reacție de protecție, creând o inflamație la nivelul țesuturilor, care acționează precum o barieră contra unor substanțe care nu sunt tolerate.

De regulă, mucoasa nazală și oculară sunt cele mai afectate, cauzând rinoconjuctivite, strănut, secreții lacrimale și mâncărime. De asemenea, alergiile se pot manifesta și cutanat, prin urticarii care apar în momentul în care înfloresc pomii și iarba. Tratamentul presupune în principal medicamente luate pe cale orală din familia antihistaminicelor.

Virozele respiratorii

Primăvara este cunoscută și ca sezonul virozelor respiratorii. Înmulțirea rinovirusurilor odată cu creșterea temperaturii. Cei mai expuși sunt copiii, în special cei de vârsta preșcolară și școlară, întrucât virozele se răspândesc mult mai ușor în comunități. Durerea în gât, dar și tusea sunt simptome specifice virozelor respiratorii. Antitermicele, analgezicele și decongestionantele nazale sunt administrate de obicei în caz de viroze.

Astenia 

Astenia este senzația de oboseală și de slăbiciune pe care unele persoane o resimt primăvara, ca urmare a efortului de adaptare a organismului la condițiile noului sezon. Persoanele care suferă de astenie acuză dureri de cap, irascibilitate, pasivitate, scăderea capacității de concentrare. Schimbarea de sezon poate declanșa inclusiv o tulburare depresiv-anxioasă care, ignorată, riscă să se transforme în depresie.

Simptomele sunt diminuate prin petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, prin exerciții fizice și un aport suplimentar de vitamine și minerale.

Citește și: Cum să-ți regenerezi părul după sezonul rece. Trucuri care te vor ajuta să ai un păr hidratat și strălucitor în primăvara 2022

Bolile care se pot acutiza primavara

Astmul

În această perioadă, cele mai afectate persoane sunt acelea care suferă de astm. Inhalarea polenului din aer poate inflama căile respiratorii, declanșând crize de astm. Acestea se instalează în câteva minute și se caracterizează prin tuse, respirație șuierătoare, greutate în respirație, apăsare toracică.

Atacurile se manifestă mai ales dimineața devreme, criza durând de la câteva ore, la câteva zile. Tratamentul presupune fie medicamente administrate oral, fie inhalante. În unele situații mai grave, medicul poate decide administrarea de cortizon injectabil.

Ulcerul

Ulcerul este o boală care are o mare pobabilitate să se agraveze în această perioadă. Deosebit de periculoase sunt complicaţiile generate de ulcere, care necesită intervenții chirurgicale de urgență. Cu toate acestea, chiar dacă acutizarea este depăşită cu succes, pe mucoasa stomacului sau intestinului se formează o cicatrice, o porțiune care nu este capabilă să funcţioneze normal. 

Bolile dermatologice

Agravarea lor este un alt semn al venirii primăverii. Adolescenții sunt primele victime ale acneii de primăvară. Din cauza regenerării organismului, ca urmare a factorilor sezonieri, glandele sebacee nu mai fac faţă. Pentru a evita astfel de probleme dermatologice, medicii recomandă consumul mai multor vitamine.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri