Este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, apare la pubertate si regreseaza de obicei la adultul tanar. Sigur, exista si cazuri in care poate persista toata viata, dar acestea sunt rare.
In termeni medicali, acneea reprezinta o afectiune cronica a folicului pilosebaceu, ce apare in zonele bogate in foliculi sebacei, adica fata, gat, piept, spate.
O vei recunoaste dupa punctele negre, roseata, cosuri, noduli, cu predominanta unora sau altora. Studiile arata ca afectiunea apare la aproximativ 80% dintre tinerii care au varste cuprinse intre 12 si 20 de ani. Ca si in cazul acneei rozacee, formele mai severe ale bolii sunt mai des intalnite la baieti.
- Ce duce la aparitia acneei juvenile si cum o tratezi?
Acneea juvenila apare in urma modificarilor hormonale si nu din lipsa igienei. Poate fi influentata de o multime de factori: perioada premenstruala, expunerea la radiatii ultraviolete, stres, transpiratie, caldura, uleiuri minerale, dieta. Alti factori sunt: secretia excesiva de sebum si genetica.
Pentru tratarea acneei juvenile, trebuie sa mergi la medicul dermatolog fiindca acesta este in masura sa puna un diagnostic corect si sa iti recomande un tratament corespunzator.
In tratarea acestei afectiuni, iti vor fi prescrise produse cu retinoizi, benzoil peroxid, acid salicilic, uree, antibiotice ori peelinguri chimice si microdermabraziune.
Dupa ce ai inceput tratamentul ori medicul a considerat ca nu este nevoie de unul, incearca sa eviti sa iti storci leziunile pentru ca poti agrava acneea si sa ramai cu cicatrici.
De asemenea, acorda mai multa atentie produselor pe care le folosesti pentru igiena fetei, dar si cosmeticelor.