paste modalitate corecta gatire
Retete

Pastele se gatesc rapid, sunt satioase, gustoase si se pot combina cu multe alimente. Dar cum se gatesc corect? Multe persoane ar raspunde ca modalitatea perfecta este punerea lor la fiert in apa rece, in vreme ce altele prefera sa adauge pastele abia cand apa a dat in clocot.

Cum gatesti pastele. Modalitatea corecta si mult mai rapida de a le fierbe

Pastele se gatesc rapid, sunt satioase, gustoase si se pot combina cu multe alimente. Dar cum se gatesc corect? Multe persoane ar raspunde ca modalitatea perfecta este punerea lor la fiert in apa rece, in vreme ce altele prefera sa adauge pastele abia cand apa a dat in clocot.

Ei bine, bucatarii de la Culinary Center din New York spun ca pastele se pot gati atat in apa clocotitia, cat si in apa rece, daca timpul iti permite. Insa, fiindca ar dura prea mult si pentru ca ar necesita mai multa atentie, ei prefera sa le adauge in recipient abia dupa ce apa a inceput sa fiarba.

Asta si pentru ca multi chefi considera ca apa clocotita pastreaza mai bine aroma pastelor. Totusi, daca insisti sa le gatesti in apa rece, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:

  • Metoda cu apa rece ar fi ok pentru pastele uscate, nu si pentru cele proaspete;
  • Poti gati in apa rece pennee, dar nu si pe pastele lungi precum fettuccina.

Claudi Mans, profesor de inginerie chimica, a explicat pentru HuffPost ca "atunci cand pastele uscate sunt puse in apa, aceasta intra in porii lor. Apa calda va patrunde in pori mai rapid decat cea rece, deoarece are o vascozitate mai mica si o tensiune superficiala mai mica".

In plus, "apa poate separa moleculele de amiloza si amilopectina din faina, iar boabele se umfla. Gatirea pastei are ca rezultat hiroliza acestor molecule, care trebuie facuta la o temperatura mai mare de 80 de grade Celsius".

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri