Nu mai este un secret ca ratele de divort au crescut din a doua jumatate a secolului 20, dupa ce femeile au obtinut mai multa independenta economica. In ciuda acestui fapt, nu miscarea feminista este responsabila pentru cresterea numarului divorturilor.
Alexandra Killewald, profesoara de sociologie la Universitatea Harvard, a strans si studiat datele a peste 6,300 cupluri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani.
Luand in calcul aspecte precum diviziunea muncii, resursele financiare si perspectivele economice ale femeilor dupa divort, Killeward a comparat cuplurile casatorite in 1974 sau mai devreme cu cele al caror mariaj a inceput in 1975 sau mai tarziu.
Intr-un interviu pentru Science Daily, Killewald a explicat ca barbatii fara un loc de munca full-time sunt mult mai predispusi la a divorta decat cei care au un job cu norma intreaga.
"In timp ce sotiile contemporane nu trebuie sa imbratiseze rolul femeilor traditionale de a ramane casatorite, sotii contemporani se confrunta cu un risc mai mare de divort atunci cand nu indeplinesc rolul persoanei care intretine familia, fiind angajati cu norma intreaga", a spus ea.
Profesoara sustine ca oamenii de stiinta si mass-media s-au concentrat mai mult pe experientele femeilor cand au vorbit despre politicile de munca-familia sau despre echilibrul dintre job si viata de familie, omitand efectul pe care acestea il au asupra barbatilor.
Killeward continua: "Desi o mare parte din responsabilitatea pentru negocierea echilibrului munca-familie revine femeilor, rezultatele mele sugereaza un mod in care asteptarile privind genurile si rolurile familiale, dar si responsabilitatile, afecteaza si viata barbatilor: cei care nu reusesc sa aiba un job cu norma intreaga se confrunta cu un risc sporit de divort", adauga ea.
Sursa foto: iStock/ Getty Images