Este complet normal si sanatos sa aveti discutii in contradictoriu. Sunteti doua persoane care au crescut in medii diferite si care, uneori, vad lucrurile in alt fel. Dar ceea ce s-ar putea sa nu realizezi este ca modul in care actionezi dupa o cearta poate fi la fel de important pentru relatia ta ca ceea ce spui in timpul ei.
Iata 8 reactii de evitat, indiferent daca ai trecut pentru momentul delicat sau daca lucrezi la asta:
Da-i spatiu daca are nevoie
Este important sa ii dai spatiu atunci cand iti spune ca are nevoie de o pauza. Este firesc sa te simti nelinistita daca partenerul tau are nevoie de ceva timp pentru a isi pune gandurile in ordine, dar nu o lua personal. Respira adanc si gandeste-te cum ai vrea sa fii tratata daca ati inversa rolurile.
Analizeaza situatia la rece
Dupa o discutie aprinsa cu partenerul tau, incearca sa fii deschisa. In mijlocul conflictului, poate fi usor sa adopti o atitudine de totul sau nimic.
Folosirea unor termeni de genul "tu intotdeauna" sau "niciodata" nu va rezolva niciodata problema, asa ca este important sa faci un pas inapoi si sa te pui in pielea lui. Ia in calcul argumentele pe care ti le-a adus si gaseste o cale de mijloc.
Nu il trata cu raceala
Daca ai nevoie de timp sa iti revii dupa o cearta, comunica-i asta iubitului tau. Una dintre cele mai mai greseli pe care cu totii le facem dupa un conflict este sa tratam cu raceala cealalta persoana. Daca il eviti si ignori, el ar putea crede ca il pedepsesti, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor resentimente.
In schimb, daca ii spui ca "emotiile mele nu se retrag la fel de repede ca ale tale, dar da-mi X ore si sunt sigura ca totul va fi in regula", lucrurile nu vor degenera mai tarziu.
Nu rememora cuvintele dureroase pe care ti le-a spus
Stii zicala "Ce se intampla in Vegas, ramane in Vegas?". Orice ti-ar spune partenerul in timpul unei certuri ar trebui sa ramana acolo. La nervi, cu totii suntem tentati sa spunem lucruri rautacioase, chiar daca, de cele mai multe ori, nu este ceea ce simtim.
Daca iti spune ceva care te deranjeaza, comunica-i acest lucru la momentul respectiv. In cazul in care te gandesti la ce a spus si a doua zi, da-ti putin timp inainte de a discuta despre asta. Esti ranita, iar pornirea unei noi discutii poate duce la o alta cearta, nicidecum la o rezolvare.
Nu cauta scuze care sa justifice cearta
Exista un milion de lucruri pe care poti arunca vina: o zi proasta la serviciu, o durere de cap sau o noapte pierduta. De fapt, un studiu al Universitatii din California a descoperit ca perechile care nu dorm suficient sunt mai predispuse sa se certe.
Totusi, pasarea vinovatiei nu este corecta pentru partenerul tau. Data viitoare cand ai o zi proasta, trimite un mesaj de avertizare inainte de a ajunge acasa. In acest fel, iubitul tau stie ca este posibil sa fii mai sensibila.
Nu refuza discutia daca el va dori din nou sa dezbata subiectul
Daca au trecut doar cateva minute de la cearta, spune-i ca esti deschisa la noi intrebari, dupa ce va avea timp sa reflecteze asupra discutiei deja avute. Atunci cand va face asta, nu ii intoarce spatele si asigura-te ca esti atenta la ceea ce iti spune. In caz contrar, roaga-l sa iti mai acorde timp.
Nu refuza sexul de impacare fara o explicatie
Multe persoane isi doresc sa faca sex, dupa o cearta, pentru a se simti aproape de persoana iubita. Daca iti propune asta, iar tu inca n-ai depasit momentul conflictului, nu il refuza fara sa ii oferi o explicatie. Acest lucru ii va rani sentimentele.
Nu te focusa pe ce a provocat cearta
Uita de la ce a pornit discutia si gasiti impreuna o solutie. Nu uita, diferenta dintre o cearta proasta si una contructiva este daca ai ajuns sau nu la rezolvarea problemei. In caz contrar, va consumati energia inutil si va incarcati cu sentimente negative.