În afară de bunătatea pentru care era cunoscută, prințesa Diana s-a făcut remarcată și prin stilul vestimentar abordat. De la rochia de mireasă pe care a purtat-o la nunta Charles, până la cea cunoscută sub numele de "the revenge dress", pe care a purtat-o după ce Charles a recunoscut oficial că a înșelat-o, Diana a ales constant să se exprime prin garderoba sa.
Prințesa de Wales alegea adesea să își asocieze vizitele diplomatice cu ținutele. Prin combinarea de culori și modele care aveau legătură cu identitatea țării, aceasta arăta sprijin și respect pentru celelalte națiuni. În 1986, în timpul vizitei în statele din Golful Persic, ea a ales să poarte o rochie împodobită cu șoimi de aur, ce reprezentau un model patriotic pentru Arabia Saudită. În timpul vizitei din același an în Japonia, ea a purtat o rochie albă cu buline roșii, ce făcea referire la steagul național japonez.
Rochie în alb și roșu în Japonia
Pe lângă tributul prezentat altor țări, Diana alegea să susțină fundații și instituții pe care le admira, prin purtarea emblemelor lor în public. "Era cu ani lumină înaintea noastră, chiar de atunci", a declarat designerul Jack L. Carlson, care în 2020 a lansat o linie vestimentară inspirată din stilul prințesei Diana, scrie CNN.
Eloise Moran, creatoarea paginii de Instagram "Lady Di Revenge Looks", susține că hainele au reprezentat și un fel de scut pentru prințesă, după ce a trecut prin divorțul de Charles și separarea de familia regală. "Ea a devenit, spre final, o figură foarte puternică", spune Moran într-un interviu. "Cred că oamenilor le era frică de ea și de ce ar fi putut face mai departe".
Citește și: Mesajul secret din pantofii purtați de prințesa Diana în ziua în care s-a căsătorit cu prințul Charles
Puloverul prin care a transmis un mesaj important
Un alt articol vestimentar devenit celebru după ce a fost purtat de prințesa de Wales, este puloverul cu o oaie neagră în mijlocul unora albe, prin care a vrut să arate că era considerată oaia neagră a familiei regale, diferite de toți ceilalți membri.
Atât Maron, cât și Carlson susțin că, dacă Diana mai era printre noi astăzi, ea ar fi fost în continuare adepta tricotajelor. Moran crede că aceasta ar fi apreciat colaborarea dintre Magda Archer și Marc Jacobs, în special puloverul "Stay away from toxic people".
Prințesa Diana, iubitoare de creații Versace și Dior
De-a lungul vieții, prințesa Diana a creat o legătură strânsă cu mulți designeri, în special cu Gianni Versace și Christian Dior. În 1996, casa de modă Dior a redenumit una din gențile preferate ale Dianei, " The Lady Dior".
"Revenge dress"
Ținuta care a marcat cu adevărat eliberarea Dianei de familia regală și din căsnicia sa cu Charles a fost rochia neagră cunoscută sub numele de " the revenge dress". După ce soțul ei a recunoscut oficial că a avut o aventură, Diana a apărut în public purtând o rochie neagră, scurtă, care îi dădea o doză crescută de senzualitate și care arăta că ea deține controlul.
Deși era cunoscut faptul că își repurta ținutele, prințesa Diana și-a golit garderoba chiar cu câteva luni înainte de moartea sa. Acest lucru semnifica separarea sa definitivă de casa regală, dar și strângerea de fonduri prin licitarea pieselor vestimentare pentru asociațiile celor bolnavi de HIV.
"Era cu adevărat cameleonică. Îi plăcea să mixeze lucruri de la designeri de renume și de la cei necunoscuți. Cred că acesta ar fi fost cazul și astăzi. Cred că și-a dat seama de look-ul ei pe la 35-36 de ani, așa că nu o văd acum că s-ar fi îmbrăcat diferit față de acea perioadă. Sacourile, blugii, gențile Versace și Dior ar fi funcționat și astăzi pentru ea. Aș fi văzut-o, însă și îndreptându-se spre siluetele minimale și sinuoase create de The Row ", a mai explicat Moran.