Îngrijirea părului/ Shutterstock
Frumusete

Îngrijirea părului/ Shutterstock

„Sclipici în șampon” - trendul viral care îți poate distruge complet părul. Dermatologii trag un semnal de alarmă: „E toxic”

Rețelele de socializare sunt pline de tutoriale și trenduri de frumusețe, de la tratamente faciale cu melci, la trucuri de curățare a părului cu plante medicinale. Printre acestea se numără și noul trend care presupune spălarea părului cu un șampon în care se adaugă sclipici, pentru a-i oferi părului mai multă strălucire. Deși poate părea inofensiv, acest trend este foarte dăunător, iar dermatologii îi sfătuiesc pe utilizatori să fie precauți. 

Pentru a crea efectul dorit, utilizatorii adaugă sclipici artizanal, uneori char și lipici, în șampon. După spălare, rezultatele sunt spectaculoase, iar părul arată uimitor. Amara Chehade, o creatoare de conținut de pe TikTok, este una din tinerele care a încercat acest trend. Videoclipul său a strâns aproape 500.000 de aprecieri, iar fanii săi au întrebat-o cât de sigur este acest trend pentru sănătate și de durabilitatea efectului. 

Citește și: Cum să previi și să tratezi firele despicate de păr. Cele mai bune sfaturi de la hair stylisti

@amarachehade Love this!! #fyp ♬ som original - Pop Culture Reactions

Dr. Hamdan Abdullah Hamed, un dermatolog din Emiratele Arabe Unite și co-fondator al PowerYourCurls, a explicat că utilizarea sclipiciului în păr poate fi dăunătoare: „Sclipiciul poate arăta uimitor, dar lăsarea lui în păr poate afecta sănătatea acestuia. Sclipiciul, fiind din plastic, este absorbit de păr și în timp devine fragil și uscat. Să nu mai zic de mirosul de plastic care o să persiste”, a spus el pentru The Mirror.

Mare parte din sclipiciul găsit în comerț este realizat din plastic toxic. Acesta poate înfunda foliculii de păr, provocând iritații ale scalpului, mătreață și limitând creșterea sănătoasă a părului. Dr. Hamed a subliniat importanța evitării ingredientelor din plastic și a celor artificiale, cum ar fi parabenii, în produsele pentru păr. Acestea pot duce la probleme de sănătate și sunt dăunătoare pentru mediu.

Citește și: Remedii naturiste împotriva căderii părului. Ce poți face înainte să dai banii pe alte produse

Dacă ideea de a avea un păr strălucitor este tentantă, există alternative mai sigure. Dr. Hamed recomandă utilizarea luciului și a spray-urilor de culoare, disponibile în magazine. De asemenea, accesorii precum clamele și bentițele strălucitoare pot oferi un efect similar fără riscul de deteriorare.

„Sclipiciul nu trebuie folosit în produse cosmetice. Este distractiv de privit, dar fiind un material nebiodegradabil, este dăunător pentru mediu și pentru sănătatea noastră”, a adăugat Dr. Hamed.

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri