Albirea parului este un proces inevitabil odata cu inaintarea in varsta. Din nefericire, exista si persoane care experimenteaza albirea parului inainte de 35 de ani, altele chiar la varsta adolescentei.
Din punct de vedere biologic, culoarea parului este data de celulele prezente in foliculii parului, numite melanocite. Acestea secreta doua tipuri de melanina: eumelanina, care da culoarea inchisa a parului, si pheomelanina, care coloreaza firul de par in nuante deschise.
Cele doua se combina in diverse moduri obtinand culori variate ale firului de par. Pe masura ce organismul nostru imbatraneste, melonicetele produc din ce in ce mai putin pigment si astfel firul de par se albeste, apoi devine invizibil.
Cum poti impiedica albirea prematura a parului
In timp ce vizitele constante la salon sunt cea mai buna metoda de a ascunde firele albe, afla ca mai exista o alta solutie, semnificativ mai ieftina.
Potrivit trichologului Sara Allison, o dieta deficita in B12 poate duce la albirea prematura a parului. B12 se gaseste in carne(pasarile de curte), oua, branza, lapte si fructe de mare.
"Stim ca stresul consuma vitamina B si unele studii au aratat ca luarea unor doze mari de anumite vitamine B (B6, B12, acid folic) au inceput sa inverseze procesul de albire al parului in trei luni. Parul a revenit la alb atunci cand vitaminele sunt oprite", spune Allison.
Se pare ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca organismului ii lipseste acest nutrient important, produce peroxid de hidroge, care poate de fapt sa decoloreze parul.
Sursa foto: Shutterstock