ph piele
Frumusete

Auzim mereu de pH, dar sincer vorbind, tu stii ce este si in ce fel poate fi afectat de produsele cosmetice pe care le utilizezi?

Ce este PH-ul pielii si cum alegem produsele potrivite de skincare

Auzim mereu de pH, dar sincer vorbind, tu stii ce este si in ce fel poate fi afectat de produsele cosmetice pe care le utilizezi?

PH-ul pielii este un termen chimic care vine de la "potential de hidrogen" si care masoara gradul de aciditate si alcalinitate din straturile exterioare ale pielii. Potentialul de hidrogen se refera la activitatea ionilor de hidrogen si, fiindca pielea este formata din apa in mare parte, pH-ul poate modifica modul in care aceasta retine lichidele.

Valorile PH-ului se inscriu de pe o scara de la 0 la 14, iar o pielea sanatoasa are un pH incadrat intre valorile 4,5-6,5.

Suprafata pielii este acida, cu un pH mediu de 4,7 si creste pe masura ce imbatranim. Acest numar variaza, de asemenea, in functie de rutina de skincare pe care o folosim.

Ce este mantaua acida a pielii?

Este pelicula protectoare a uleiurilor naturale, aminoacizilor si transpiratiei care iti acopera pielea. Poti sa o deteriorezi cu produse alcaline, care duc la inflamatii si alergii. De asemenea, soarele poate destabiliza mantaua acida, ceea ce ingreuneaza procesul de refacere a pielii.

Cum restabilesti pH-ul echilibrat al pielii?

Fiindca pielea noastra este in mod natural acida, cel mai bine se intelege cu produsele acide. Problemele apar atunci cand folosim produse care sunt prea alcaline, adica au un pH mai mare de 7.

De exemplu, daca cleanserul iti lasa senzatia de piele stransa si uscata, s-ar putea sa fie un semn ca acesta este prea alcalin, ceea ce perturba uleiurile naturale ale pielii. Incepe cu schimbarea acestuia si alege un gel de curatare cu un pH de 5,5. Alte produse de curatare a tenului, cum ar fi apa micelara, te pot ajuta sa mentii pielea hidratata si un pH echilibrat.

Potrivit dermatologului Shari Marchbein, "produsele cu ingrediente precum glicerina, petrolatum si acid hialuronic pot ajuta, de asemenea, la repararea barierei pielii si la refacerea umiditatii pierdute".

Cat de des poti folosi exfoliantii chimici

Este recomandat ca exfoliantii chimici, cum ar fi acidul glicolic si cel lactic, sa fie folositi doar o data pe saptamana daca ai tenul uscat si sensibil, si nu mai mult de trei ori pe saptamana pentru tenul gras si mixt.

Asigura-te ca, atunci cand folosesti acizii, pasul urmator este aplicarea cremei hidratante.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: ten , piele , rutina ingrijire , skincare , ph

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri