Inainte ca Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, si Ducesa de Sussex, Meghan Markle, sa fie reprezentantele feminine ale Monarhiei Britanice, Majestatea Sa facea furori in momentul in care marca aparitii oficiale.
Nascuta la 21 aprilie 1926 la Londra, Elisabeta a devenit Regina Marii Britanii si Irlandei de Nord pe 6 februarie 1952, in urma mortii tatalui ei, regele George al VI-lea.
Regina este suverana cu cea mai lunga domnie din istoria Angliei. Si-a sarbatorit Jubileul de Safir in 2017, eveniment care a marcat 65 de ani de la urcarea pe tron. Publicul asteapta cu nerabdare Jubileul de Platina din 2022, care ar sarbatori 70 de ani de domnie.
Elisabeta este o suverana atipica si nu multi stiu, de exemplu, ca, in momentul in care a izbucnit al Doilea Razboi Mondial, l-a implorat pe tatal ei sa o lase sa se implice intr-un fel. Pentru inceput, a facut emisiuni radio care aveau ca scop ridicarea moralului copiilor britanici.
In timpul unei emisiuni, printesa in varsta de 14 ani pe atunci, i-a linistit pe ascultatorii "Va pot spune ca noi, copiii de acasa, suntem plini de veselie si curaj. Incercam sa facem tot ce putem pentru a ajuta marinarii, soldatii si pilotii si incercam sa stam departe de pericolele si tristetea razboiului."
In ciuda riscurilor, Elisabeta s-a alaturat in cele din urma Serviciului Teritorial Auxiliar al Femeilor Britanice si s-a specializat ca sofer de camion si mecanic in 1945, cand avea 18 ani.
Regina ramane singura membra a Familiei Regale care a intrat in fortele armate si este in prezent singurul sef de stat in viata care a servit oficial in al Doilea Razboi Mondial.
Elisabeta a II-a este considerata Regina care a modernizat Monarhia Britanica. Multe s-au schimbat de cand a urcat pe tron, in 1952. Ea a fost responsabila pentru prima transmisiune televizata a Craciunului de la Palat, in 1957. In general, ea a adoptat cu usurinta noile tehnologii si a conturat o imagine mai prietenoasa a Casei Regale Britanice.
Inainte de domnia Reginei Elisabeta, o fata mai in varsta si-ar fi pierde locul in linia succesiunii daca s-ar fi nascut un mostenitor baiat mai tanar decat ea. Ea a semnat insa un decret potrivit caruia descendentii de sex feminin au acelasi drept la tron ca fratii lor.
De-a lungul domniei sale, a raspuns la mai mult de trei milioane si jumatate de articole de corespondenta si a trimis peste 175.000 de telegrame centenarilor din Marea Britanie si Commonwealth.
De asemenea, a trimis mai mult de 540.000 de telegrame unor cupluri din Marea Britanie si Commonwealth care sarbatoresc aniversarea nuntii de diamant.
Regina a scris peste 45.000 de felicitari de Craciun in timpul domniei sale si a oferit personal peste 90.000 de budinci de Craciun.
Foto: Getty