Mituri alimentare demontate. Un nutriționist dezvăluie adevărul despre zahăr, produsele lactate sau dietele vegane
Ni se spune constant că ceea ce mâncăm se reflectă atât pe interior, cât și pe exterior, motiv pentru care suntem îndemnați să avem o alimentație sănătoasă pentru a ne bucura de o minte și un corp sănătos. Însă cât de adevărate sunt miturile alimentare atunci când vine vorba de sănătate?
Joshua Wolrich, un doctor nutriționist, a dezvăluit în cartea sa "Food is Medicine", care sunt cele mai comune mituri alimentare și cum influențează acestea sanătatea. Conform acestuia, deși alimentația are un impact pozitiv asupra sănătății unei persoane, nu trebuie înlocuită cu medicamentația.
Iată 5 mituri alimentare expuse de acesta
1. Mit- Dieta alcalină tratează cancerul
Fanii unei diete alcaline, ce presupune consumul de mai multe legume și fructe și reducerea zahărului, alcoolului, cărnii și alimentelor procesate în încercarea de a schimba „nivelurile de aciditate” ale organismului, susțin că este soluția atât pentru prevenirea, cât și pentru vindecarea cancerului. Acest lucru se bazează pe credința că boala apare într-un mediu acid, astfel încât, creând unul alcalin, corpul va deveni mai puțin ospitalier pentru cancer.
Însă, deși cancerul produce o cantitate significativă de acid lactic, un studiu realizat în 2016 a concluzionat că nu există dovezi care să susţină aceste afirmații.
2. Mit - Zahărul provoacă cancer
Aproape fiecare celulă din corpul nostru, inclusiv cancerul, folosește glucoză pentru energie. Celulele canceroase cresc mai repede decât alte celule și se folosesc de glucoză, lăsând deseori restul corpului fară energie. De aceea, persoanele cu cancer se confruntă și cu pierderea kilogramelor.
Dar, deși este tehnic adevărat că „zahărul hrănește cancerul”, nu este adevărat că eliminarea acestuia din dietă poate încetini dezvoltarea bolii.
3. Mit - Laptele cauzează boli de inimă
S-a afirmat că produsele lactate, din cauza conținutului lor de grăsimi saturate, pot avea un efect „proinflamator” care ar putea contribui la riscul cardiovascular.
Da, studiile au arătat că aportul de grăsimi saturate este asociat cu inflamația de grad scăzut legată de bolile cardiovasculare. Dar nu s-a demonstrat că aportul de lactate crește nivelul colesterolului, la fel ca alte surse de grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie.
Ele pot avea chiar un efect benefic. Un studiu din 2017, publicat în "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", a concluzionat că, atâta timp cât nu aveți alergie la lapte, lactatele par să aibă chiar un efect antiinflamator slab. Consumul de lapte este asociat, potrivit studiilor, cu un risc mai mic de cancer colorectal.
Totodată, produsele lactate pot fi o sursă de calciu și reprezintă adesea principala sursă de iod a oamenilor, care este importantă pentru funcția tiroidiană.
4. Mit: Zahărul creează dependență ca drogurile
Poate fi convingătoare afirmaţia „atunci când consumi zahăr, creierul tău se aprinde la fel ca atunci când consumi droguri", dar este util să rețineți că aceleași părți ale creierului sunt declanșate atunci când vă jucați cu cățeluși, iar acest lucru nu este considerat toxic.
Studiile care etichetează zahărul ca „dependență” se bazează, de obicei, pe comportamentul șoarecilor înfometați până la 16 ore, înainte de a li se oferi un castron cu zahăr. Este de mirare că săracele rozătoarele prezintă anxietate și sevraj?
Formarea obiceiurilor nu este același lucru cu dependența, iar zahărul pur și simplu nu se încadrează în criteriile de dependență.
Citeşte şi: Care e porția corectă de fructe și legume pe care ar trebui să o consumăm zilnic, după ultimele studii
5. Mit - Dietele vegane sunt mai sănătoase
O dietă vegană poate fi mai sănătoasă dacă obișnuiți să mănâncati multă carne procesată, mâncare prăjită și carbohidrați rafinați. Însă, optarea pentru o alimentație lipsită de carne și lactatate poate produce anumite lipsuri în organism.
Carnea poate fi o sursă excelentă de proteine și fier, lactatele sunt o sursă cheie de calciu, iar peștele gras este cu adevărat benefic pentru sănătatea inimii. Puteți avea o dietă pe bază de plante fără a fi nevoie să eliminați în totalitate produsele de origine animală