The President Of The Republic Of South Africa Visits The United Kingdom - Day 1
Actualitate

Regele Charles III și regina consoartă Camilla, la Buckingham Palace. Getty Images

Încoronarea regelui Charles. Obiceurile tradiționale ale ceremoniei. Ce semnifică accesoriile regale

Regele Charles va fi încoronat alături de regina consoartă Camilla, într-o ceremonie fastuoasă care va avea loc la abaţia Westminster din Londra, pe 6 mai, într-un weekend prelungit, bogat în sărbători organizate în cinstea noului monarh relatează The Telegraph.

Regele a urcat pe tron după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, devenind cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii. De atunci, au fost lansate planurile pentru mult aşteptatul weekend al încoronării, eveniment care a primit numele de cod "Operaţiunea Golden Orb".

Slujba va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury și se doreşte a fi reprezentativă pentru diferite credinţe şi grupuri comunitare, în conformitate cu cerința regelui de a reflecta diversitatea etnică a Marii Britanii moderne. Palatul Buckingham a anunţat că ceremonia va reflecta rolul de astăzi al monarhului şi va privi spre viitor, rămânând în acelaşi timp înrădăcinată în vechi tradiţii şi fast.

"Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, totodată un prilej de sărbătoare şi fast".

"Ceremonia şi-a menţinut o structură similară de peste o mie de ani, iar încoronarea din acest an este de aşteptat să includă aceleaşi elemente de bază, recunoscând în acelaşi timp spiritul vremurilor noastre. În ultimii 900 de ani, ceremonia a avut loc la abaţia Westminster, Londra. Din 1066, slujba a fost aproape întotdeauna condusă de arhiepiscopul de Canterbury", a precizat Palatul Buckingham.

Muzica aleasă de Charles pentru ziua încoronării

Regele şi-a exprimat dorinţa ca slujba să includă muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, în interpretarea corului Byzantine Chant Ensemble.

De asemenea, Charles a dorit ca Andrew Lloyd-Webber să scrie imnul său de încoronare, compozitorul britanic exprimându-şi speranţa că acesta va "reflecta prilejul de bucurie".

Imnul este una dintre cele 12 piese muzicale noi selectate personal de noul monarh pentru ceremonia sa.

Număr limitat de invitați

Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au călătorit la abaţia Westminster pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, însă încoronarea regelui Charles al III-lea va fi limitată la 2.000 pentru a se asigura respectarea măsurilor sanitare şi de siguranţă.

Regele Charles
Regele Charles / Profimedia Images

Obiceurile tradiționale ale încoronării

Încoronarea va include multe dintre obiceiurile prezente la slujba oficiată la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a, precum ungerea cu ulei sfânt, înmânarea globului crucifer şi întronarea în sine.

Regele va fi întrebat dacă va guverna Regatul Unit şi statele Commonwealth-ului respectând legea şi dreptatea şi dacă va menţine creştinismul pe teritoriul naţiunii.

Instalat pe Scaunul Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward, el va ţine sceptrul şi toiagul suveranului, ce semnifică controlul asupra naţiunii, şi globul crucifer, reprezentând lumea creştină.

După ce va fi uns, binecuvântat şi sfinţit de arhiepiscop, lui Charles îi va fi aşezată pe cap coroana Sfântului Edward, fiind astfel încoronat oficial drept regele Charles al III-lea.

Charles ar putea deveni, de asemenea, primul monarh din istoria Marii Britanii uns public la încoronare, un baldachin transparent fiind realizat special.

În mod tradiţional, partea cea mai sacră a evenimentului, când arhiepiscopul de Canterbury toarnă ulei sfânt pe Lingura de Încoronare cu care îl unge pe suveran pe mâini, piept şi cap - este ascunsă publicului printr-un baldachin.

Regele Charles

Ce ținută și ce coroană va purta regele Charles

Regele va fi încoronat cu Coroana Sfântului Edward, realizată din aur masiv şi decorată cu peste 400 de pietre preţioase, inclusiv cu rubine, granate şi safire.

Charles al III-lea va sosi la încoronarea sa în uniformă militară, care va constitui principala sa ţinută pentru ceremonie. Aceasta va oferi un aspect mai modern comparativ cu ciorapii şi pantalonii de mătase purtaţi de predecesorii săi.

El va intra în Westminster Abbey purtând Roba de Stat, denumită şi Robă Parlamentară deoarece este purtată la deschiderea oficială a Parlamentului de la Londra.

Ce simbolizează accesoriile regale

Regele va sta pe vechiul Scaun de Încoronare din lemn, cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, comandat în 1296 de regele Edward I.

Scaunul de Încoronare a fost realizat din ordinul regelui Edward I pentru a include celebra Piatră Scone (denumită şi Piatra Destinului sau Piatra Încoronării), pe care a adus-o din Scoţia la abaţia Westminster în 1296, unde a lăsat-o în grija abatelui de Westminster.

Regele a comandat în 1300-1301 scaunul magnific de stejar, care a fost pictat de maestrul Walter şi decorat cu modele de păsări, frunze şi animale pe un fond suflat cu aur.

Coroana Sfântului Edward este considerată cea mai sacră dintre toate. Este utilizată doar în momentul încoronării. A fost realizată pentru încoronarea regelui Charles al II-lea. În decembrie anul trecut, coroana, care este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei, a fost luată din Turnul Londrei pentru a putea fi realizate modificările necesare în vederea pregătirii pentru ceremonia din mai.

Sceptrul cu Cruce al Suveranului a fost folosit la fiecare încoronare de la urcarea pe tron a lui Charles al II-lea, în 1661. Este menit să reprezinte puterea lumească a suveranului şi este asociat cu buna guvernare. Regelui îi va fi înmânat acest sceptru, având în vârf o cruce şi un altul, cu un porumbel, reprezentând Duhul Sfânt, rolul său spiritual.

Pe parcursul învestiturii, regelui îi va fi înmânat Globul Suveranului, o sferă din aur pe care se află o cruce, care datează din 1661. Menirea acestuia este să îi amintească monarhului că puterea sa este derivată de la Dumnezeu. Globul crucifer este împărţit în trei secţiuni, menite să reprezinte cele trei continente cunoscute în perioada medievală.

Coroana Imperială de Stat va fi purtată de monarh la ieşirea din abaţia Westminster, după încoronare, precum şi cu ocazia deschiderii oficiale a Parlamentului.

Rama acesteia este realizată din aur masiv şi este împodobită cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine. Coroana include Rubinul Prinţului Negru şi Safirul Stuart.

Nume de cod "Operaţiunea Golden Orb"

"Operaţiunea Golden Orb" este numele de cod sub care sunt întocmite planurile pentru încoronarea regelui Charles al III-lea.

Guvernul plăteşte încoronarea, iar regele şi-ar fi exprimat dorinţa ca serviciul său să fie considerat "rentabil", având în vedere că acesta are loc în plină criză a costului vieţii.

regel charles si regina consoarta camilla
Regina consoartă Camilla a fost mai tot timpul prezentă la angajamentele soțului ei, deși avea un deget rupt la picior. / Foto: Profimedia

Va deveni Camilla regină?

Ducesa de Cornwall va fi încoronată regină alături de soţul său în timpul încoronării acestuia.

The Telegraph precizează că Palatul Buckingham ar putea ca în curând să o descrie oficial pe Camilla drept regină, mai degrabă decât regină consoartă. Ajutoarele regale ar lua în considerare introducerea acestei schimbări după încoronare.

Regina Elisabeta a II-a şi-a exprimat în luna februarie a anului trecut "dorinţa sinceră" ca nora sa să fie cunoscută drept regină consoartă când Charles va deveni rege.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri