Cea mai importantă veste a lui 2019 a fost realizarea primei fotografii a unei găuri negre. Reușita celor peste 200 de cercetători este o performanță incredibilă, dar nu ar fi fost posibilă fără implicarea lui Katie Bouman.
Tânăra este absolventă a Facultății de Știința Computerelor și Inteligență Artificială din cadrul MIT și a creat un algoritm crucial pentru marea reușită științifică.
În urmă cu trei ani, Katie a descoperit metodă prin care imaginile suprinse de mai multe telescoape strategic amplasate pe planeta noastră pot fi recompuse pentru a oferi omenirii primul instantaneu al unei găuri negre.
Astfel a luat naștere rețeaua globală formată din opt telescoape numită Event Horizon Telescope, proiect care a colectat milioane de GB de date despre gaura neagra, numită M87.
Tehnica folosită este cunoscută sub numele de interferometrie, dar pentru a deveni eficientă, a fost nevoie de algoritmul lui Bouman.
Studiile arată că doar 30% dintre oamenii de știință sunt femei
În timp ce Bouman a reprezentat sexul sensibil în cadrul acestui proiect, majoritatea colegilor săi au fost bărbați. Katie spune însă că nu acordă o atenție mare faptului că activează într-un domeniu în care femeile sunt minoritatea.
"Uneori mă gândesc la asta. Cum să facem ca să implicăm mai multe femei şi să determinăm fetele să studieze ştiinţele exacte? O soluție este să arătăm că, atunci când intri în domenii precum informatica și ingineria, nu înseamnă că o să stai în laborator sau doar o să tastezi la calculator", a declarat ea pentru Time.