cadou, decor de toamna
Timp Liber

Mesaje pentru sărbătoriți / Foto: Shutterstock

Felicitări și mesaje de Sf. Dumitru. Urări pentru cei care își serbează ziua onomastică

În 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un sfânt venerat în întreaga țară. Această zi nu este doar un moment de reculegere spirituală, ci și o ocazie perfectă pentru a le transmite celor dragi urări de bine și felicitări cu ocazia zilei lor de nume.

Sfântul Dumitru simbolizează curajul și devotamentul, fiind un exemplu de credință și sacrificiu. În această zi, tradițiile românești sunt îmbogățite cu ritualuri și obiceiuri care celebrează roadele pământului și protecția divină.

Mai mult, în 27 octombrie, a doua zi, este sărbătorit și Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Mesaje de la mulți ani în ziua de Sf. Dumitru

Pentru cei care poartă numele de Dumitru, Dumitra sau variații ale acestora, este important să le transmitem gânduri frumoase și urări de bine. Iată câteva sugestii de mesaje:

  • La mulți ani, dragă Dumitru! Fie ca această zi să-ți aducă bucurii, sănătate și împliniri pe toate planurile!
  • Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc să fii mereu înconjurat de dragoste și fericire! La mulți ani!
  • Astăzi sărbătorim nu doar numele tău, ci și sufletul tău frumos! La mulți ani, Dumitru! Fie ca toate dorințele tale să devină realitate!
  • La mulți ani, Dumitru! Să ai parte de tot ce e mai bun în viață și să te bucuri de fiecare clipă!
  • Cu ocazia zilei tale de nume, îți doresc sănătate, fericire și împliniri pe toate căile vieții tale. La mulți ani!
  • La mulți ani! Să trăiești cu/cât numele!

Urări creștine de Sf. Dimitrie

  • La mulți ani, dragă Dumitru! Fie ca harul și binecuvântarea lui Dumnezeu să te însoțească mereu!
  • Fie ca Sfântul Dumitru să-ți lumineze calea și să-ți aducă pace în suflet! La mulți ani!
  • În această zi specială, să primești toate binecuvântările divine. La mulți ani plini de iubire și credință!
  • Să ai parte de zile pline de bucurie și de harul lui Dumnezeu în fiecare clipă! La mulți ani, Dumitru!
  • "La mulți ani, cu ocazia zilei tale onomastice! Să fii mereu protejat de Sfântul Dumitru și să te bucuri de toate darurile vieții!
  • Să-ți fie viața plină de lumina și înțelepciunea Sfântului Dumitru. La mulți ani cu sănătate și succes!

Ce nume sunt sărbătorite de Sf. Dumitru

De Sf. Dumitru, sunt sărbătorite următoarele prenume: Dumitru, Dumitra, Mitru, Mitra, Demetru, Mitică, Dima, Dimitrică, Dumitrița, Mița, Dimitri, Mitrache, Dumitrache.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Dumitru

În credinţa populară, Sfântul Dimitrie este vestitorul iernii şi patronul păstorilor. Astfel, dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă plantele.

Se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri, pomeni cu colaci, dar şi cu jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, marchează începutul iernii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine "Focul lui Sâmedru”, moment in care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri.

Conform tradiţiei, Sâmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşază înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este să urmăreşti mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineaţa se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după sărbătoarea Sfântului Dumitru vor avea parte anul viitor doar de pagubă.

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri şi primejdii.

De Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii, potrivit credinţei populare.

Gospodinele spun că varza trebuie pusă la murat după ziua Sfântului Dumitru ca să fie bună şi să reziste toată iarna.

Citește și: Mesaje de la mulți ani. Urări frumoase pentru cei dragi

Citește și: Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți de Revelion. Urări de suflet pentru oamenii speciali din viața ta

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri