haine raft cumparaturi
Timp Liber

De ce trebuie sa speli hainele proaspat cumparate inainte de a le imbraca

Stim ca e dificil sa rezisti tentatiei de a purta noile haine imediat ce ai iesit din magazin, insa dermatologii recomanda sa spalam mai intai piesele vestimentare noi. In caz contrar consecintele pot fi destul de grave.

Dincolo de varietatea de substante chimice care iti pot afecta pielea, purtarea, fara spalare, a articolelor vestimentare cumparate din magazin poate aduce iritatii ale pielii, scabie, paduchi sau chiar ciuperci.

Una dintre afectiunile cu care te poti confrunta este dermatita alergica de contact, care poate dura saptamani. Ce anume o provoaca? Colorantii dispersati care sunt utilizati in principal in materiale de imbracaminte sintetica, cum ar fi poliesterul si nailonul. Si sunt prezenti in cantitati mai mari in articolele de imbracaminte nou-noute care sunt nespalate.

Medicii dermatologi spun ca transpiratia si frecarea pot determina colorantii sa se scurga din imbracaminte. In unele cazuri, spalarea hainelor ar putea chiar impiedica dezvoltarea unei noi alergii. Daca piesa vestimentara nespalata dupa cumparare atinge o rana deschisa, poti dezvolta o sensibilitate de durata.

Materialele, tratate cu substante chimice daunatoare

Dar eruptiile alergice nu reprezinta singura problema de sanatate asociata cu produsele chimice folosite la producerea imbracamintei.

In cadrul unui studiu realizat in 2014, oamenii de stiinta de la Universitatea Stockholm au testat 31 de mostre de imbracaminte si au descoperit un tip de compus chimic numit chinolina in 29 din probe. Nivelurile acestei substante erau unele ridicate. Ingrijorator este faptul ca Agentia pentru Protectia Mediului din SUA a clasificat chinolina drept "un posibil agent cancerigen uman", bazat pe unele studii care o legau de provocarea tumorilor la soareci.

Alti doi compusi chimici cu care sunt tratate materialele sunt legati de potentiale efecte adverse asupra sanatatii, inclusiv cancer. Este vorba despre nitroanilina si benzotiazol.

In timp ce unele dintre aceste substante chimice pot ramane blocate in fibrele imbracamintei, altele pot migra pe piele sau in aerul pe care il respiri, pe masura ce imbracamintea se degradeaza.

Din pacate, nu este nicio modalitate de a indruma oamenii spre articole de imbracaminte care ar putea fi mai sigure. Unele cercetari arata ca materialele sintetice pot fi tratate cu mai mult substante chimice decat fibrele naturale, cum ar fi bumbacul. Insa nu exista nicio certificare care sa semnaleze ca un articol de imbracaminte nu contine substante chimice.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri