paianjen
Timp Liber

De ce nu trebuie sa omori paianjenii pe care ii gasesti in locuinta, potrivit entomologilor

De cele mai multe ori, paianjenii nu sunt inamicii nostri. Foarte putine din cele 40.000 de specii cunoscute sunt capabile sa raneasca cu adevarat omul, spun cercetatorii.

Deoarece paianjenii reprezinta o parte importanta a naturii si a ecosistemulului nostru de interior, precum si a altor organisme in sine, incearca sa nu-i omori.

Mai ales daca ii gasesti in locuinta, unde se mai intampla ca unii sa fie prinsi accidental, iar altii sa fie vizitatori pe termen scurt. Aceste arahnide nu sunt agresive sau periculoase si te pot scapa de daunatori. Unii chiar mananca alti pajanjeni.

E periculos veninul paianjenului?

In cadrul unui studiu de mici dimensiuni, realizat in 50 de case din Carolina de Nord, s-a descoperit ca fiecare imobil vizitat era locuinta unor paianjeni.

Cele mai frecvent intalnite specii au fost unele inofensive, care isi faceau panza si asteptau ca prada sa se prinda in ea. Unii paianjeni isi parasesc uneori panzele pentru a vana altii de pe teritoriul lor, imitand prada pentru a reusi sa ii prinda.

Desi sunt pradatori care pot sa manance orice au vanat, paianjenii prind in mod regulat daunatorii si chiar insectele care poarta boli, cum ar fi tantarii.

Este normal sa te temi de paianjeni. Acestia au o multime de picioare si aproape toate sunt veninoase, desi majoritatea speciilor detin un venin prea slab pentru a ne provoca probleme. 

In orice caz, paienjenii incearca sa evite oamenii. Noi suntem mai periculosi pentru ei decat invers, de aceea muscaturile de paianjeni sunt atat de rare.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri