Pentru pasionații de sporturi de iarnă, sezonul rece este momentul așteptat întreg anul. Acela când ninsorile anunță începerea sezonului de schi, iar peste cele 100 de pârtii prind viată. Cu o suprafața de 31% din teritoriul țării ocupată de Munții Carpați, România se bucură de domenii schiabile vaste, motiv pentru care numărul turiștilor care vin în stațiunile noastre montane crește de la an la an. Și deși părerile sunt împărțite, unii preferând să practice sporturile de iarnă în țări precum Bulgaria, Austria, Elveția sau Italia, din cauza infrastructurii proaste și a prețurilor exagerate, pârtiile noastre de schi continuă să fie pline în fiecare an. De aceea, ți-am pregătit o lista cu cele mai bune stațiuni de schi din România, pentru a te pregăti din timp și a alege destinația potrivită.
Cele mai bune stațiuni de schi in România. Unde găsești cele mai bune pârtii din țară
Poiana Brașov
Considerată de mulți pe locul 1 în top cele mai bune stațiuni de schi din România, Poiana Brașov este cea mai populară stațiune montană de la noi. Situată la o altitudine de 1020 metri, Poiana Brașov deține un domeniu schiabil de 25 de km, punând la dispoziție 7 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate.
Începătorii pot încerca pârtiile Drumul-Roșu cu o lungime de 4752 metri, Stadion și Bradu. În timp ce avansații au la dispoziție pârtii de schi precum pârtia Lupului, cu o lungime de 2605 de metri, Sub Teleferic, de 2200 de metri și pârtia Kanzel, de 297 de metri.
De asemenea, stațiunea montană dispune de două telecabine, o telegondolă, două instalații de telescaun, 5 de teleschi și un snowpark cu covor rulant, pentru copiii sub 12 ani.
Sinaia, Prahova
Este stațiunea montană cu cel mai înalt domeniu schiabil din România, aflat la o altitudine de 21093 m. Dispune de 17 pârtii de schi, ce însumează 17 km, cea mai lungă fiind Pârtia Nouă, cu o lungime de 2000 m, iar nivelul de dificultate înclină spre dificil, datorită numeroaselor piste destinate experților.
Accesul la pârtiile de schi se face cu ajutorul telecabinei, până la Cota 2000 sau cu mașina până la Cota 1400, după care puteți continua cu telecabina. Trebuie să țineți cont de faptul că ultima cursa a telecabinei, de la Cota 2000 către baza muntelui, începe la aproximativ 15:30, deoarece domeniul schiabil nu dispune de o instalație nocturnă.
Pe lângă pârtiile de schi, stațiunea Sinaia dispune și de atracții turistice precum Mănăstirea Sinaia, Castelele Peleș și Pelișor, Cazinoul Sinaia și Muzeul Rezervației Bucegi.
Rânca, județul Gorj
Situată la 1600 m altitudine, pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din România (Transalpina), stațiunea montană Rânca se află în topul preferințelor schiorilor.
Deși relativ nouă, modernizările recente au reușit să atragă din ce în ce mai mulți turiști, oferindu-le acestora 5 pârtii de schi, cea mai lungă măsurând 860 m.
Urcările spre domeniul schiabil se realizează cu teleschiul, telescaunul și babyskyul, iar pârtiile sunt ideale pentru practicanții începători.
Predeal
Este una dintre cele mai populare stațiuni montane de pe Valea Prahovei. Domeniul schiabil este format din șase pârtii, dintre care două sunt pentru începători, trei medii și una pentru avansați. Cea mai lungă dintre acestea, pârtia Clabucet, cu o lungime totală de 2100 de metri și un grad de dificultate mediu, este una dintre cele mai cunoscute din țară.
Stațiunea montană pune la dispoziție și închirieri de echipamente complete de schi și snowboarding, un telescaun, trei teleski-uri și o instalație nocturnă.
Vezi si: Destinatii de iarna. Idei pentru concedii perfecte de Craciun si Revelion
Cavnic
Situată la poalele Munților Gutâi, din județul Maramureș, stațiunea montană Cavnic a început să se dezvolte în jurul anilor 2000-2003, odată cu inaugurarea pârtiilor Icoană și Rotată.
În prezent, turiștii se pot bucura de șapte pârtii moderne, cu un domeniu schiabil de 8 kilometri, pentru toate gradele de dificultate. Totodată, stațiunea dispune de două teleschiuri și un telescaun.
În Cavnic aveți posibilitatea de a schia și vara, pe singura pistă artificială din România, ce măsoară 21 metri lățime și 100 m lungime.
Vezi si: Ce trebuie să stii când cumperi o rulotă sau o autorulotă
Bușteni
Această stațiune montană este cunoscută în special pentru pârtiile Kalinderu. Cu peste 1300 m lungime, pârtiile Kalinderu 1 și 2 au un grad de dificultate mediu spre greu, iar urcarea se poate realiza din telescaun, baby schi sau o bandă de transport. De asemenea, pârtia Kalinderu 1 este iluminată integral, ceea ce face posibil practicarea schiului și pe întuneric.
Iar pentru cei aflați la început, stațiunea montană dispune de un Fun Park cu o pârtie pentru începători.
Vezi si: Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Cum sărbătoresc românii nașterea Domnului
SURSA FOTO: SHUTTERSTOCK