Fericirea nu este chiar atat de greu de obtinut, demonstreaza cercetatorii. Secretul consta in timpul petrecut in aer liber, in special in spatiile verzi. Conform Time, oamenii de stiinta au dovedit ca orice activitate in aer liber ajuta la diminuarea nivelului de stres, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. De asemenea, timpul petrecut afara imbunatateste starea de spirit si sanatatea mintala.
Unele cercetari sugereaza chiar ca spatiile verzi sunt asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta tulburari psihiatrice.
Un nou studiu publicat in International Journal of Environmental Health Research aduce dovezi si arata de cat timp avem nevoie pentru a obtine beneficiile statului in natura. Doar 20 de minute intr-un parc - chiar si fara activitate sportiva - sunt suficiente pentru imbunatatirea starii de spirit.
Pentru a realiza cercetarea, oamenii de stiinta au studiat 94 de adulti care au vizitat unul sau trei parcuri urbane vara si toamna. Ei au primit trackere de fitness pentru masurarea activitatii fizice, dar nu li s-a spus ce sa faca in parc sau cat timp sa petreaca acolo. Inainte si dupa vizita in parc, fiecare persoana a raspuns la o serie de intrebari despre starea de spirit - care au fost utilizate pentru a calcula un scor de bunastare, cu o valoare maxima de 55.
Timpul mediu petrecut in parc a fost de 32 de minute, iar 30% dintre participanti au avut activitate fizica moderata. Gradul de bunastare a crescut in timpul vizitei la 60% dintre subiecti, cu o crestere medie de aproximativ 1,5 puncte (de la 37 la 39).
Activitatea fizica nu a fost necesara pentru a creste starea de bine, au descoperit autorii studiului, desi o multime de cercetari sugereaza ca sportul este grozav pentru sanatatea mintala, mai ales daca este facut afara.
Pentru multe dintre persoanele care au participat la studiu, spatiul verde pare sa fie suficient pentru a declansa o schimbare, afirma co-autorul studiului Hon Yurn, director de cercetare in departamentul de terapie ocupationala de la University of Alabama.