20% dintre femei au avut sangerari in primele 3 luni de sarcina, principalul motiv fiind reprezentat de sangerarea de implantare. Desi este prezenta des in sarcina, sangerarea nu reprezinta intotdeauna o amenintare pentru mama sau bebelus.
In primul trimestru al sarcinii, ea poate fi intalnita, intr-un procent mic, dupa un act sexual, ori din motive care nu au legatura cu sarcina, precum infectii ori rupturi ale peretelui vaginal.
Chiar daca in multe cazuri este inofensiva, sangerarea poate constitui un indicator pentru o multime de complicatii, cum ar fi avort, placenta previa, o examinare interna realizata de medicul obstetrician..
Printre acestea regasim si hemoragia subcoriorica, sarcinaa chimic (apare cand ovulul fertilizat nu se implanteaza compelet in uter), sarcina molara (neviabila, placenta creste anormal si fatul nu se dezvolta cum ar trebui). Printre complicatiile care produc sangerari se afla si pierderea sarcinii. Aproximativ 15-20% dintre gravidute pot face avort spontan in primele 20 de saptamani.
In ultima jumatate a sarcinii, cauzele pentru care sangerarile apar pot fi: actul sexual, verificarile cervicale, placenta previa, placenta abruptio (sangerarea este grava fiindca placenta se desprinde de peretele uterului; poate pune in pericol viata mamei si a bebelusului); ruptura uterina (o cicatrice de la o cezariana anterioara se poate deschide); travaliu prematur (inainte de 37 saptamani poate avea repercusiuni grave pentru copil).
Fii atenta la cantitatea si momentul in care observi sangerarile. Poti folosi un tampon extern pentru a monitoriza cantitatea pierduta. Evita dusul si activitatea sexuala daca observi sangerari.
Nu ezita sa contactezi medicul pentru a cere o parere avizata!