Recuperarea dupa cezariana presupune o serie de provocari pentru majoritatea mamicilor. Care sunt incovenientele cu care te poti confrunta si cum le poti rezolva, afli mai jos:
Dupa operatia de cezariana vei sta in jur de 2-4 zile spitalizata, insa inainte de asta se vor mai intampla cateva lucruri.
Imediat dupa finalizarea interventiei, in timp ce vei avea inca cateterul inserat, efectele anesteziei vor mai persista cateva ore, deci vei fi amortita de la talie in jos si vei avea nevoie de analgezice pentru durere.
A doua zi dupa nastere, acesta va fi extras si vei putea sa te dai jos din pat, sa faci miscare pentru a evita aparitia cheagurilor de sange.
Nasterea prin cezariana poate favoriza urmatoarele probleme: angorjarea sanilor, modificare de dispozitie si scurgeri vaginale. S-ar putea sa ai si greata si ameteala timp de 48 ore. Daca ai primit substante narcotice in anestezie, este posibil sa apara si mancarimi in anumite zone ale corpului.
Din pacate, recuperarea dupa cezariana nu o sa ia sfarsit cand vei ajunge acasa. Sigur, vei avea anumite restrictii: nu vei putea ridica greutati timp de cateva saptamani, nu vei avea voie sa sofezi timp de 2 saptamani, vei evita efortul fizic timp de 4-6 saptamani si contactul sexual timp de 6 saptamani.
Cezariana este posibil sa nu aiba niciun impact asupra lactatiei. Singurul incovenient consta in gasirea unei pozitii de alaptare confortabile.
Cum sa treci mai usor peste aceasta perioada:
- odihneste-te mult, astfel recuperarea va decurge mai usor;
- fa zilnic miscare pentru a stimula circulatia sangelui si a preveni constipatia ori formarea cheagurilor de sange;
- evita sa ridici greutati, sa faci abdomene, aerobic;
- cand stranuti, tusesti, razi, pune o perna deasupra inciziei pentru a reduce durerea;
- dupa dus, usuca bine pielea
- nu folosi tampoane externe si evita dusul local;
- consuma multe lichide.