Raspandirea rapida a coronavirusului i-a determinat pe oficialii din domeniul sanatatii sa-si revizuiasca sfaturile initiale cu privire la purtarea mastilor pe fata in public.
La inceputul pandemiei, reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au spus in mod repetat ca oamenii ar trebui sa poarte masti doar daca sunt bolnavi si tusesc.
Astazi, cand exista mai multe date cu privire la raspandirea COVID-19, iar prevalenta bolii in sine este mult mai raspandita decat se credea anterior, pozitia lor s-a schimbat.
Pe baza informatiilor disponibile in luna februarie, specialistii OMS credeau ca transmisia virala de la persoane asimptomatice catre ceilalti din jur este probabil "rara". Un numar tot mai mare de date sugereaza insa acum ca multe persoane infectate, dar care nu au simptome, pot transmite virusul cu usurinta.
Studiile care au schimbat discursul OMS
Un raport al Centrului pentru Controlul Bolilor publicat pe 23 martie privind focarele COVID-19 pe navele de croaziera ofera o perspectiva clara asupra pericolului.
Acesta descrie modul in care testarea pasagerilor si a echipajului la bordul Diamond Princess a constatat ca aproape jumatate - 46,5% - din cele peste 700 de persoane care au fost infectate cu noul coronavirus nu aveau simptome in momentul testarii.
CDC a explicat ca "o proportie ridicata de infectii asimptomatice ar putea explica partial rata mare de imbolnaviri in randul pasagerilor si echipajului navei de croaziera".
Acesti "purtatori tacuti" - oameni infectati, dar fara febra, tuse sau dureri musculare - i-au determinat pe oficialii OMS sa incurajeze purtarea mastii in public, pe langa izolarea si distantarea sociala.
Desi studiile privind eficacitatea purtarii mastii pentru reducerea transmiterii particulelor respiratorii sunt inca putine, exista dovezi care sustin sfatul OMS si CDC.
Eficienta mastilor de orice tip
Cercetarile efectuate pe SARS, un alt coronavirus, au descoperit ca mastile N95 au fost extrem de eficiente la blocarea transmiterii virusului. S-a constatat ca pana si mastile pentru fata care blocheaza doar particulele de praf din aer pot avea un rol in incetinirea transmiterii virusului.
Un alt studiu a stabilit ca, in timp ce mastile confectionate din tricourile de bumbac au fost mult mai putin eficiente decat mastile chirurgicale, acestea au redus transmiterea de particule respiratorii si au fost mai bune decat nicio protectie.
Hector Chapa, profesor asistent clinic si director de educatie interprofesionala la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii A&M din Texas, crede, la randul sau, ca protectie in public este mai buna decat niciuna.
"Acoperirea gurii si nasului cu masti este o practica cu risc scazut care nu poate decat sa ajute la reducerea raspandirii acestei boli teribile. Daca toata lumea poarta o masca, indivizii se protejeaza reciproc, reducand transmisia intercomunitara", a spus el.
"Atentie! Mastile nu sunt scuturi insa. Chiar si cand le purtam, e important sa tinem cont de distantarea sociala si apoi de regulile de igiena impuse de OMS", a incheiat profesorul intr-un articol The Conversation, citat de Science Alert.
Foto: Shutterstock