Oamenii sunt familiarizati cu multe dintre modalitatile comune de protejare a mediului, cum ar fi reciclarea hartiei, sticlei sau plasticului, consumul de lichide din recipiente reutilizabile si folosirea frecventa a transportului in comun. Chiar si asa, alte aspecte pot fi un pic mai dificile. De pilda, nu multi oameni stiu cum sa procedeze cu medicamentele si deseurile farmaceutice din casa lor.
Deci, cum se pot arunca in siguranta medicamentele vechi, expirate, neutilizate sau nedorite? Jurnalistii de la HuffPost au contactat o serie de specialisti si le-au cerut sfaturile.
Ce e corect sa facem cu medicamentele expirate sau nedorite
Medicamentele NU se arunca la WC
Medicamentele aruncate la WC ajung in canalizare si polueaza mediul inconjurator. Mai multe cercetari stiintifice au concluzionat ca o multime de reziduuri farmaceutice ajung in lacuri si rauri, precum si apa potabila.
In 2008, The Associated Press a raportat ca produse farmaceutice ca antibioticele, anti-convulsivele si tratamentele antidepresive au fost gasite in apa de baut din 24 de zone metropolitane majore care deserveau 41 de milioane de oameni din S.U.A.
O data ce produsele farmaceutice ajung in apa, este foarte dificil sa fie eliminate deoarece statiile de epurare nu au fost concepute tinand cont de medicamente si indepartarea componentelor lor chimice daunatoare din lichide.
Medicamentele NU se arunca la cosul de gunoi
Aruncarea medicamentelor la cosul de gunoi reprezinta, de asemenea, un risc de poluare a mediului inconjurator.
O data ce medicamentul ajunge la depozitul de deseuri, acesta se poate scurge in sol si in cele din urma va ajunge si in apa. In plus, pasarile si alte animale salbatice care traiesc in apropierea gropilor de gunoi pot ingera pastilele.
Trebuie tinut cont si de faptul ca aruncarea la gunoi poate prezenta riscuri inclusiv in gospodarie: un copil sau un animal de companie poate gasi medicamentele nefolosite in cosul de gunoi si le poate utiliza gresit, se poate otravi sau chiar face supradoza accidentala.
Medicamentele se duc in locatii speciale
Consumatorii ar trebui sa gaseasca locatii sau evenimente la care au loc colectari de medicamente ori deseuri farmaceutice. In Romania, legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.
Conform Ordinului Ministerului Sanatatii Nr. 119/2014, aceasta categorie de produse trebuie dusa in mod obligatoriu la farmaciile care au contracte cu operatori specializati in colectarea, transportul si eliminarea acestora prin incinerare ecologica, in cele mai bune conditii de siguranta.
Medicamentele pot fi donate
Daca exista in casa pastile sau tratamente nedorite, este indicat ca acestea sa fie donate persoanelor care au nevoie de ele, dar nu isi permit sa le achizitioneze.
Ca regula generala, faceti-va un obicei de a depune la cea mai apropiata farmacie medicamentele din casa care au expirat sau pe care nu le mai folositi – exact asa cum depuneti bateriile consumate la intrarea in supermarketuri. Nu in ultimul rand, impartasiti informatia mai departe tuturor cunoscutilor despre care stiti ca folosesc medicamente sau urmeaza tratamente medicale.
Foto: Shutterstock