servetele dezinfectante
Sanatate

Greseli pe care le faci cand folosesti servetelele antibacteriene si dezinfectante

Este o perioada in care folosim servetele antibacteriene si dezinfectante mai mult ca oricand. Da, este important sa pastram curatenia in jurul nostru, insa uneori facem greseli mari cand stergem diferite suprafete cu ele.

Iata ce obiceiuri incorecte ne pot sabota procesul de curatare, potrivit Reader's Digest. Greseli pe care le facem cand folosim servetelele antibacteriene si dezinfectante:

  • Le folosim in mai multe locuri

Poate parea risipitor, dar specialistii ne sfatuiesc sa folosim mai multe servetele, in functie de spatiile sau suprafetele pe care le dezinfectam: "Un singur servetel trebuie folosit intr-un singur spatiu. Degeaba incercam sa dezinfectam daca trecem de la butonul de tras apa, la clanta de la intrare", spune Kathy Turley, director de marketing la Home Clean Heroes.

Folosind acelasi servetel pentru mai multe suprafete poate cauza raspandirea germenilor si a murdariei, iar o singura bucata poate contine prea putina substanta antibacteriana pentru a curata eficient mai multe suprafete diferite.

  • Nu citim eticheta

Eticheta dezvaluie "cat timp produsul trebuie sa ramana umed pe o suprafata pentru a inactiva toti germenii", lucru la care nu ne-am fi gandit. In multe cazuri, suprafata ar trebui sa ramana umeda cel putin trei-patru minute pentru a ucide germenii, iar eticheta va specifica acest lucru.

De asemenea, etichetele pot dezvalui exact microbii impotriva carora lupta anumite servetele. La urma urmei, acestea sunt antibacteriene, ceea ce inseamna ca sunt concepute pentru a ucide bacteriile, nu neaparat virusurile.

  • Le folosim pe ecranul telefonului

In timp ce curatarea electronicelor este importanta, utilizarea servetelor antibacteriene pe ele ar putea fi daunatoare: "Pot fi utilizate in siguranta pe tastaturi, dar nu ar trebui folosite pe sticla fiindca produsele chimice pot descompune anumite componente si impiedica citirea amprentelor sau recunoasterea faciala."

  • Le depozitam in mod necorespunzator

E important sa ne asiguram ca inchidem ambalajul astfel incat servetele sa nu fie expuse la aer: "De cele mai multe ori, alcoolul din componenta este ingredientul esential pentru dezinfectare, iar daca pachetul ramane deschis, alcoolul se evapora, iar servetelele vor deveni ineficiente", spune dr. Nidhi Ghildayal, doctor si cercetator in Boli Infectioase.

  • Le folosim pe lemn

Servetele antibacteriene pot deteriora suprafetele din lemn: "Fiindca este poros, poate absorbi lichidul de la servetele, iar substantele chimice ii pot dauna in timp", spune Kathy Turley, director de marketing la Home Clean Heroes

  • Le folosim pe suprafete vizibil murdare

Daca le folosim pe o suprafata vizibil murdara, nu facem decat sa imprastiem reziduurile si eventualii germeni mai tare. Indicat este sa curatam si degresam zona cu probleme si abia apoi sa o dezinfectam.

  • Le folosim pentru jucariile copiilor si bolurile de mancare ale animalelor

Produsele de curatare nu trebuie ingerate. Asadar, trebuie sa evitam sa le utilizam pe obiecte la care copiii si animalele au acces usor: "Servetele antibacteriene contin substante chimice, care raman pe suprafetele cu care intra in contact", explica doctorul Jamie Bacharach, specializat in Igiena. "Orice obiect al celor mici sau al necuvantatoarelor trebuie curatat cu o solutie non-chimica pe baza de apa."

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri