Potrivit autoritatilor, purtarea unei masti va deveni obligatorie in perioada imediat urmatoare. De aceea, oamenii de stiinta au cercetat ce fel de materiale putem folosi daca vrem sa ne confectionam propria masca, acasa.
Cercetatorii de la Laboratorul National Argonne din cadrul Universitatii din Chicago au luat o varietate de materiale obisnuite si le-au testat in conditii de laborator - cercetand proprietatile lor de filtrare mecanica si electrostatica.
Echipa a descoperit ca mai multe straturi si amestecuri de tesaturi au functionat cel mai bine pentru a filtra particulele, dar o purtare necorespunzatoare a mastii o poate face pe aceasta inutila.
"Am efectuat teste pentru mai multe tesaturi comune, inclusiv bumbac, matase, sifon, flanela, diverse sintetice si combinatiile lor", explica cercetatorii in noua lor lucrare, publicata de ACS Nano.
"Am descoperit ca mixurile de diferite tesaturi pot oferi o protectie semnificativa impotriva transmiterii particulelor de aerosoli."
Pentru a face experimentul, oamenii de stiinta au folosit o camera in care au circulat aerosoli de diferite dimensiuni, de la aproximativ 10 nanometri pana la 10 micrometri. Ca sistem de referinta, parul uman are aproximativ 50 micrometri in diametru si exista 1000 nanometri intr-un micrometru. Particulele de coronavirus au diametrul intre 80 si 120 nanometri.
Echipa a descoperit ca tesaturile "hibride", obtinute din mai multe materiale stratificate, au fost capabile sa filtreze marea majoritate a particulelor.
"Eficienta de filtrare a hibrizilor (cum ar fi bumbac-matase, bumbac-sifon, bumbac-flanela) a fost mai mare de 80% pentru particule mai mici de 300 nanometri si mai mare de 90% pentru particule mai mari de 300 nanometri.
"Speculam ca performanta imbunatatita a hibrizilor se datoreaza efectului combinat al filtrarii mecanice si electrostatice." Echipa a descoperit ca numarul mare de fibre apropiate impiedica circulatia aerosolilor.
Cu toate acestea, oricat de eficienta ar fi masca realizata acasa, ea devine inutila daca nu este purtata corect sau capata gauri de la spalare ori calcare: "Eficienta filtrarii poate scadea cu 60%", au specificat cercetatorii, potrivit Science Alert.
Foto: Shutterstock