Deshidratarea poate provoca oboseala si anumite probleme de sanatate grave, iar potrivit unui studiu din 2018 publicat in revista "Frontiers in Physiology" chiar si o deshidratare usoara poate afecta dispozitia sau capacitatea de concentrare a unei persoane.
Apa este ieftina si sanatoasa, iar consumul ei reprezinta un mod eficient de hidratare pentru majoritatea oamenilor, indiferent de genul sau varsta lor.
Medicii recomanda femeilor adulte si barbatilor sa bea cel putin doi litri de apa pe zi, acesta nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, ingerarea unor cantitati mari dimineata, la pranz si seara nu este cea mai buna sau cea mai eficienta metoda de a pastra organismul uman hidtratat.
"Daca beti apa si peste doua ore productia de urina este foarte mare, iar urina este aproape transparenta, inseamna ca aceasta nu a fost asimilata corect de organism", spune David Nieman, profesor de sanatate publica si directorul Laboratorului de Performanta Umana la campusul de cercetare din Carolina de Nord.
Nieman spune ca apa obisnuita are tendinta de a aluneca pur si simplu prin sistemul digestiv atunci cand nu este insotita de alimente sau alti nutrienti. Acest lucru este valabil mai ales cand oamenii beau cantitati mari pe stomacul gol: "Nu exista niciun avantaj al acestui tip de consum”, spune el.
Consumul marit de apa nu este cel mai bun mod de a pastra organismul hidratat
De fapt, urina transparenta este un semn al "suprahidratarii", potrivit Clinicii Cleveland, iar unele dintre cele mai recente cercetari sustin afirmatia lui Nieman potrivit careia consumul marit de apa nu este cel mai bun mod de a pastra organismul hidratat.
"Oamenii care beau sticla dupa sticla de apa intre mese probabil ca nu fac decat sa o elimine la scurt timp dupa", spune Nieman. De asemenea, ideea populara conform careia consumul constant de apa ajuta organismul sa elimine toxine sau materiale nedorite este doar pe jumatate adevarat.
In timp ce urina transporta produse secundare chimice si toxine in afara corpului, prea multa apa consumanata pe stomacul gol nu imbunatateste acest proces de curatare, spune el.
In unele cazuri rare, consumul excesiv de apa poate fi chiar daunator: "La sportivii sau persoanele care fac ore intregi de antrenament, consumul de apa simpla poate cauza producerea unui cantitati mari de sodiu in urina, ceea ce duce la un dezechilibru general al nivelului de sodiu in organism”, explica Nieman, care si-a petrecut o perioada semnificativa din cariera investigand hidratarea in exercitiile fizice.
Medicii numesc acest dezechilibru "hiponatremie" si, in unele cazuri, el poate fi mortal. De aceea, pentru sportivii de performanta si pasionatii de exercitii fizice, bauturile sportive si alte bauturi care contin nutrienti si sodiu sunt mai sigure decat apa simpla.
Bautul apei cu guri mici, putin cate putin, impiedica "supraincarcarea" rinichilor si astfel ajuta organismul sa retina mai mult H2O, spune Nieman.
A bea apa inainte sau in timpul unei mese sau a unei gustari este un alt mod bun bun de hidratare: "Apa potabila cu aminoacizi, grasimi, vitamine sau minerale ajuta organismul sa asimileze mai mult lichid, motiv pentru care bauturile precum laptele sau anumite sucuri naturale de fructe tind sa fie mai eficiente potrivit anumitor studii", spune el.
Bautul apei cu guri mici, putin cate putin, impiedica "supraincarcarea" rinichilor
Unele din propriile sale cercetari au descoperit ca ingerarea unei banane este mai eficienta decat cea a unei bauturi sportive cand vine vorba de recuperarea post-efort fizic. El mai spune ca apa consumata alaturi de o bucata de fruct va ajuta capacitatea organismului de a prelua H2O si a se rehidrata.
Atentie! Mesajul general transmis de medic nu este insa acela ca oamenii ar trebui sa bea mai putina apa sau ca acestia ar trebui sa o inlocuiasca cu alte bauturi!
Pentru cei care doresc sa ramana hidratati optim, o ingerare lenta si constanta a apei si combinarea ei cu putina mancare este o metoda mai eficienta decat aceea de fortare a bauturilor intre mese.
Foto: Shutterstock