Perioadele de caniculă sunt tot mai dese de la an la an, iar aparatele de aer condiționat nu sunt întotdeuna pe placul tuturor, din diverse motive. Iată câteva modalități simple recomandate de specialiști prin care puteți face față căldurii la temperaturi foarte mari.
1. Stați în interior
Una dintre cele mai bune modalități de a face față căldurii este să o evitați complet, rămânând în interior, în spații bine ventilate.
„Dacă totuși trebuie să ieșiți afară, luați pauze frecvente și intrați în interiorul unui loc bine ventilat sau care dispune de aer condiționat”, spune doctorul Frederick Davis, asociat al centrului medical Northwell Health Long Island Jewish.
Câteva dintre locurile în care puteți merge pentru a vă răcori sunt mall-urile, bibliotecile, sălile de film sau restaurantele.
În plus, medicul Bayo Curry-Winchell avertizează să nu pierdem din vedere existența pandemiei dacă dorim să ne desfășurăm activitatea în interior. Acesta ne îndeamnă să respectăm măsurile luate de autorități.
„Deși revenim ușor la viața normală, este important să ne amintim că virusul încă există și că trebuie să prevenim răspândirea lui...Acest lucru vă va proteja atât pe dumneavoastră, cât și familia, în timp ce vă bucurați de activitățile pe care vara le are de oferit”.
2. Păstrați-vă locuința cât se poate de rece
Dacă nu aveți aer condiționat, închideți ferestrele și trageți jaluzelele/perdelele pentru a preveni pătrunderea soarelui. Deschide ferestrele noaptea, când aerul este mai rece, pentru a vă răcori.
„De asemenea, evitați să folosiți cuptorul sau alte electrocasnice care pot crește temperatura din interiorul locuinței”, spune Curry Winchell.
3. Asigurați-vă că aveți apă la voi mereu
Prin expunerea la temperaturi ridicate, corpul începe să transpire. Astfel se pierde o cantitate semnificativă de apă și fluide.
„Din acest motiv, poate apărea rapid deshidratarea atunci când o persoană petrece o perioadă îndelungată de timp la temperaturi extreme. Este important să încercați să aveți constant apă la voi...Beți îndeajuns de multă apă pentru a înlocui lichidele pierdute în timpul expunerii la căldură”, spune Davis.
Curry Winchell transmite că un consum ridicat de lichide ne poate proteja împotriva insolației și a extenuării produse de căldură.
„Dacă te simți însetat, de cele mai multe ori înseamnă că ești deshidratat. Recomand consumul de apă chiar și dacă nu ți-e sete” a spus ea.
4. Aplicați comprese reci
Dacă aveți senzația că temperatura corpului este mare, Curry-Winchell recomandă aplicarea compreselor reci în zonele cheie ale corpului, precum gâtul și încheieturile mâinilor.
„Puteți, de asemenea, să faceți un duș sau o baie cu apă nu foarte caldă pentru a vă răcori, însă evitați schimbările bruște de temperatură. O scădere bruscă a temperaturii poate fi foarte dăunătoare corpului” a adăugat aceasta.
5. Îmbrăcați-vă corespunzător și aplicați cremă cu factor de protecție
Purtați haine subțiri, largi și deschise la culoare în zilele toride.
„Hainele albe sau deschise la culoare reflectă lumina solară, în timp ce hainele negre sau închise la culoare absorb lumina”, spune Curry-Winchell. În plus, aplicați protecție solară pe toate părțile corpului care nu sunt acoperite de haine. „Chiar daca plănuiți să mergeți cu mașina, razele UV tot reprezintă un pericol”.
Nu e doar un moft să vrei să te protejezi de căldură, este un lucru necesar sănătății.
„Atunci când corpul se supraîncălzește, nu numai că vă veți simți încinși, dar acest lucru poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății dumneavoastră”, spune Davis. „Supraîncălzirea poate începe prin extenuare, apar simptome ca transpirația, slăbiciunea, o temperatură a corpului ridicată și se poate ajunge chiar la insolație care poate duce la confuzie, la pierderea cunoștinței și chiar la deces.”
Organe precum creierul și inima au nevoie ca temperatura corpului să fie cuprinsă între 36,1 și 37,2 grade pentru a funcționa corect.
Sunt șanse mari ca nou-născuții, copiii și bătrânii să dezvolte mult mai rapid extenuare de la căldură ori insolație, deoarece corpul lor reușește mai greu să-și regleze temperatura. De asemenea, oamenii diagnosticați cu diverse afecțiuni cronice reprezintă o categorie cu risc crescut.
„Dacă dumneavoastră sau cineva drag suferă de o boală cronică, precum cele de inimă, diabet, cele de rinichi, asigurați-vă că vorbiți cu un expert despre modalități personalizate în care vă puteți proteja în caz de caniculă”, spune Curry-Winchell.